Адв. Екимджиев: Прокуратурата да се задейства срещу властта, ситуацията у нас напомня тази след Чернобил

OFFNews 13 ноември 2020 в 10:53 4645 3

Прокуратурата трябва да се семосезира и да провери какво е правило правителството шест месеца и защо не е подготвило страната за пандемията от коронавируса сега. 

Това призова адвокат Михаил Екимджиев по бТВ. Гражданите могат да завеждат искове срещу Министерския съвет, ако не са получили достъп до медицинска грижа, каза още правозащитникът. Според него тези искове може да са колективни и към тях да се присъединят и пациентски организации. 

По думите му ситуацията напомня Чернобил, когато държавата просто ни успокояваше как няма нищо лошо, нищо опасно, за да излязат последиците от това години по-късно. 

Според Екимджиев правителството е пропуснало възможността да подготви системата за очаквания удар. Правителството ни натрапваше, че строгите мерки, които ни бяха наложени през пролетта, са, за да се спаси системата. "От юридическа гледна точка тогава мерките бяха порочни, но добронамерени. Сега сме свидетели на престъпно бездействие и безхаберие в продължение на половин година", обясни адвокатът. 

"Вместо това нашите управляващи се занимаваха с какво ли не – купуваха изтребители, бойни кораби, занимаваха се с дебилната Конституция на Борисов и Дани Кирилов, но не направиха необходимото поне да се опитат да върнат част от лекарите, които работят в чужбина със значително по-високи заплати, да купят медикаменти, да осигурят линейки – всичко това доведе до този хаос, който отнема човешки животи", смята Екимджиев.

"В по-нормална ситуация, когато имаме проблем с неточна диагноза, с лоша терапия, с вредоносни хирургически интервенции, неточни лабораторни резултати, рутинният подход е да се търси отговорност от болници и лекари. Сега има случаи, които бяха немислими преди пандемията – липса на линейки, хора в спешно състояние, които часове и дни стоят в домовете си без възможност да получат спешна помощ; липса на лекари, които да обгрижват спешно болните; липса на медикаменти. Това е резултат от едно престъпно бездействие от страна на властите и най-вече на МС в този 6-месечен прозорец от април до октомври", посочи юристът.

Според него пациентите, лишени от спешна помощ, са обект на "нечовешко и унизително третиране" и в случай че болница е отказала да ги приеме поради липса на капацитет и специалисти, може да се върви към иск по Закона за отговорност на държавата. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови