Ability Fest - фестивалът на способностите, стартира на 8 октомври

OFFNews 06 октомври 2017 в 17:56 2088 0

Тази неделя Ларгото в София ще домакинства на първия Ability Fest в България – фестивал на способностите. С името „Ability Fest“ по света се обозначават най-различни формати, които поставят на фокус социалната свързаност и обществените нагласи спрямо неспособностите (“disabilities“ от англ.) и уврежданията.

Организаторите на фестивала у нас избират основно игровия подход, за да предизвикат емоции, чувства и забавления, чрез които всеки участник да преосмисли разбиранията си спрямо собствените си способности и тези на другите.

9 предизвикателства с над 20 конкретни задачи, които ще трябва да бъдат изпълнени за време

Какво се крие в лабиринта на ума, колко стъпки можем да изминем със затворени очи, как се справяме с общуването без думи – само с очи, с жестове или с четене по устни, доколко услужлива е краткосрочната ни памет – и още въпроси и отговори ще провокират предизвикателствата на Ability Fest Sofia.

„Лабиринт на ума“, „Затвори очи и усети“, „Стъпка по стъпка“, „Сподели жест“ и „Говори с поглед“ са имената на само част от тях, а задачите варират от познати игри – като асоциации, развален телефон и разпознаване на миризми и текстури – до такива, специално разработени за Фестивала – лабиринтът, трасето за преминаване със затворени очи, Макатон маратон и други.

За всяка успешно премината задача участникът ще получи печат в своята карта с предизвикателства, а при 10 събрани печата ще може да се включи в томбола с награди. Някои от предизвикателствата ще се преминават в екип от двама и повече души, което може да улесни, но може и да затрудни успешното справяне със задачите. Със сигурност обаче ще провокира уменията ни за синхрон, координация и съвместна работа и, разбира се, ще увеличи радостта от споделените емоции и забавление.

9 работилници, 2 изложби и 1 филм

Себеизразяването чрез творчество въвлича деца и възрастни в общо съпреживяване. По време на Ability Fest Sofia младежи с увреждания от осем града в България ще покажат на малките и порасналите посетители на Фестивала как да си изработят еко-фенери от оризова хартия, да правят човечета от камъчета, да рисуват с енкаустика (една от най-древните и трайни технологии за рисуване), да оцветяват керамични съдове и много други, и, най-вече - как да се забавляват в процеса на творчество. Всеки ще може да запази за спомен изработените от него предмети.

Атмосфера на фестивала ще бъде допълнена с още изкуство – две изложби, на които ще можем да се насладим. И да се замислим – доколко ограничаваща за нас може да е липсата на една или друга способност и от какво зависи да живеем пълноценно въпреки ограниченията. Въпроси, чиито отговори са онагледени от фотографската изложба „И НИЕ МОЖЕМ“, инициирана от Лумос, и изложбата „Решавам=съществувам“ с автор Надежда Георгиева-Над и текстове на Яна Бюрер Тавание.

Творческият порив и силата на изкуството да изпраща послания и да провокира размисъл ще бъдат усетени по време на фестивала на способностите и благодарение на анимацията „Сляпата Вайша“. Номинираният за „Оскар“ и носител на над 35 награди от целия свят късометражен анимиран филм гостува на Ability Fest Sofia и ще бъде прожектиран през целия ден на събитието. По едноименния разказ на Георги Господинов, Теодор Ушев успява да създаде „филм за деца от 9 до 99 години“.

На какво ни учат различните способности, които всеки от нас има, успяваме ли да се съсредоточим в настоящето, с което единствено разполагаме, за да имаме по-добро бъдеще – тези и други въпроси могат да бъдат тема на импровизираните дискусии между прожекциите на анимацията, които ще започват на всеки кръгъл час.

Различна ще бъде тази неделя. След всички преживяни емоции и предизвикателства по време на Фестивала на способностите, вероятно, и всеки от нас ще си тръгне малко по-различен – по-усмихнат и по-разбиращ различията помежду ни, които провокират умението ни да живеем заедно.

Ability Fest Sofia 2017 ще се проведе на 8 октомври, неделя, в Ларгото (пространството под куполите в подлеза на местростанция „Сердика“) с начален час 11:00.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!