9000 учители напускат системата тази година

МОН ще плати стотици хиляди за убеждаване в необходимостта от закриване на училища

Александра Маркарян Последна промяна на 16 март 2017 в 08:04 9134 2

Снимка БГНЕС, архив

Министърът на образованието проф. Николай Денков и заместничката му Мария Гайдарова на пресконференция в МОН

9000 учители и 2900 души непедагогически персонал напускат системата тази година, става ясно от един от 11-те проекта за национални програми на Министерството на образованието и науката.

Те ще бъдат пенсионирни или съкратени.

По въпросната програма - за оптимизация на училищната мрежа, се предвижда да бъдат платени над 28 млн. лева за обезщетения и закриване на училищата. Второто включва ремонт на сградите, които например ще приютят две слети училища, разплащане на задължения на закрито училище, купуване на автобус за пътуващите деца.

По същата програма МОН ще плати стотици хиляди левове, за да убеждава местните общности колко е необходимо точно там училището да се закрие или слее с друго. Въпросната графа е наречена "комуникационни дейности", а разяснението какво ще представляват те е: "провеждане на разяснителна кампания със заинтересованите страни относно създаване на позитивни нагласи по отношение оптимизация на училищната мрежа, дейностите, които ще се извършват с предоставените средства по финансираната програма/проект и ефектите по отношение на постигане на по-високо качество на образователните резултати и повишаване на мотивацията за учене".

Разходите за въпросното убеждаване са до 2 на сто от общия бюджет на програмата - 30 717 000 лв. Дали стотиците хиляди левове ще отидат за платено през регионални медии "убеждаване" не става ясно от проекта.

Ще има оптимизиране не само на неспециализирани, а и на професионални училища.

Две от програмите са нови - „Развитие на системата на предучилищното образование“ и „Обучение за ИТ кариера“, 11-те са обезщетени с 59 500 000 лева от бюджета на МОН. Миналата година общата сума беше 50 394 000 лева.

Програмата за предучилищното образование ще осигурява дидактични материали за незнаещите български деца, а с парите - 400 000 лева за първата година, ще бъдат "насърчени родителите да участват в заниманията". Според проекта включените деца и насърчените родители трябва да са по 1600, а детските градини и училища с подготвителни групи - 130.

Програмата за ИТ кариера е с бюджет 270 000 лева и по нея в професионалните гимназии и профилираните с професионални паралелки ще обучават приложни програмисти. Желание за това засега са заявили 19 училища.

Разширява се обхватът на една от досегашните програми - „Без свободен час“. В нея ще се плаща на заместници не само на отсъстващите учители, но и на отсъстващите педагози в детските градини. Бюджетът е 2,5 млн. лева, а увеличението - половин милион. Предвижда се осигуряване на не по-малко от 30 000 заместващи педагогически специалисти.

Продължава финансирането на програмата "Квалификация". По нея се предвижда, наред с обучението по стратегическо планиране, осигуряване на качество и оценка на учителите, директори и зам.-директори да бъдат обучени и на тема "Интегриране на деца на мигранти в образователните институции. Комуникация с мигрантски семейства."

Министерството на образованието отново ще дава пари за камери и паник бутони - нещо, което се случва всяка година по програмата за сигурност в училище. Общата сума по тази програма, която тази година е обединена с тази за създаване на достъпна архитектурна среда, е милион и половина лева - по равно за двете основни дейности.

За рампи за инвалидни колички в едно училище ще се дават до 20 000 лева, за адаптиране и изграждане на санитарни възли - 13 000 лева, за асансьори - 65 000 лева.

За информационни и комуникационни технологии държавата, в лицето на МОН, ще даде 10 230 000 лева, с 3 милиона лева повече от 2016 г. Парите ще се използват за осигуряване на съвременни информационни и комуникационни технологии и внедряване на иновативни методи на обучение в общо 700 училища и детски градини. В поне 100 училища ще се осигури интернет връзка и достъп до облачни образователни услуги.

По програма „Осигуряване на съвременна образователна среда” са заложени 4 700 000 лева. 2 400 000 лева от тях са за подобряване на условията за експериментална работа по природни науки чрез оборудване на лаборатории, 1 500 000 лева – за модернизиране на професионалното образование и 800 000 лева – за осигуряване на целодневно обучение на учениците.

За „Ученически олимпиади и състезания” има бюджет от близо 3 млн. лева, който също е увеличен в сравнение с миналата година. Предвижда се 1 500 000 лева да се инвестират в обучение на талантливи ученици, които да участват в олимпиади. 1 483 000 лева е бюджетът за провеждане на национални и международни олимпиади и състезания.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11009

2

случайно прочетох

16.03 2017 в 10:37

И после се чудят защо всички пъплят към София.
Като няма къде да учат децата така се получава.Селата се обезлюдяват, а малкото възрастни хора останали там, стават жертви на набезите на орките.

11714

1

OTBPAT

16.03 2017 в 08:55

И колко ученика ше е един клас по този случай? За един приятел без деца питам :)