9 часа е продължила акцията в Рила

OFFNews 03 януари 2023 в 10:33 1229 1

Турист падна в района на връх Калин в Рила

Снимка Архив

Турист падна в района на връх Калин в Рила

Над девет часа е продължила спасителната акция в Рила за свалянето на пострадал турист, съобщи директорът на Планинската спасителна служба (ПСС) към Българския червен кръст (БЧК) Емил Нешев, цитиран от БТА.

Сваленият турист е в добро състояние, с контузия на крака. По думите на Нешев акцията е била много трудна и опасна. Започнала е на 2 януари около 12:00 часа.

По думите му последната седмица е била много тежка за планинските спасители. По празниците колегите му от Банско, Сандански и Разлог не са имали никакво време за почивка. Същото важи и за спасителите в Рила - от Дупница и Благоевград. Те са имали акции навръх Нова година, на 31 декември са се прибрали след 22:00 часа.

Изключително трудни акции, специално тези, които проведохме в Пирин, подложиха на изпитание силата и волята ни, за да решим случаите, добави Емил Нешев.

Вчера планински спасители свалиха телата на двама загинали туристи в Пирин. В акцията по издирването им са използвани най-съвременни средства. Тялото на единия турист, който изчезна преди повече от седмица, беше видяно на кадри от дрон. В близост до него планинските спасители намериха тялото на друг мъж, за когото нямало данни да е обявен за издирване.

През последните часове няма данни за изчезнали туристи, каза още Емил Нешев.

Предполагам, че повечето хора, които са били в планината, вече са тръгнали към работните си места. Подозирам, че имаше толкова много инциденти покрай Коледа и Нова година заради много почивни дни, хубавото време и липсата на условия за ски, освен в ски зона Банско и Пампорово, коментира той.

Нешев предупреди хората да тръгват в планината добре подготвени. Отдолу планината изглежда бяла, прекрасна, но когато се качите горе, установявате, че снегът е не повече от 30 см на места, силно заледен във високите части, който при едно подценяване на ситуацията и при невнимание може да доведе до сериозни инциденти, обясни планинският спасител.

По думите му България има нужда от хеликоптери, които не само биха спасили много човешки животи. Системата за въздушно спасяване, която включва HEMS и Search and Rescue, е за цялото ни общество, тя не е специализирана само за планинско спасяване. Планинското спасяване е частен случай и на двете. Така че, определено такава система има значение, освен за ПСС, има смисъл за всички граждани на тази държава, коментира още директорът на спасителната служба.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови