75 години от разстрела на Никола Вапцаров

OFFNews 23 юли 2017 в 08:44 3064 1

75 години от разстрела Никола Вапцаров се отбелязват днес. 

С полагане на цветя благоевградската общественост ще почете годишнината от смъртта на поета пред барелефа на Вапцаров, на фасадата на театъра, който носи неговото име.  Ще бъдат припомнени моменти от живота и делото на поета, оставил след себе си „Прощално“, „Пролет“ и други творби, съобщиха от Община Благоевград.

Градският съвет на БСП – София, Българският антифашистки съюз, Съюзът на българските писатели и Съюзът на българските журналисти също ще отбележат годишнината от гибелта на Никола Вапцаров, съобщиха от БСП - София. Програмата на събитията, свързани с отбелязването на 75 години от разстрела на Никола Вапцаров и другарите му Антон Иванов, Антон Попов, Атанас Романов, Георги Минчев и Петър Богданов, започва в 10.00 часа на Гарнизонното стрелбище в парка зад НДК. На събитието ще присъства и вицепрезидентът на Илияна Йотова.

Никола Вацаров е автор на единствена стихосбирка "Моторни песни", която излиза през 1940 г. На 23 юли 1942 г. е осъден на смърт и още същата вечер е разстрелян. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови