700 ученици в София са с коронавирус

OFFNews 07 февруари 2022 в 08:33 2408 1

Снимка Архив

Днес започва вторият учебен срок, а в училище в София се връщат учениците от 1 до 6 клас, както и тези от 8, 9 и 11 клас. 700 ученици са диагностицирани към вчерашния ден като заразени с коронавирус. 

Това заяви Ваня Кастрева, началник на РУО в столицата по БНТ. 

Директорите ще имат възможност от днес директно, вкарвайки в системата информация за заболял ученик или преподавател, автоматично те самите да пуснат заповед за карантиниране на паралелката. В добрата комуникация с родителите, това ще бъде още една предпоставка за ограничаване на епидемията, смята Кастрева.

По думите й 1000 ученици в София се обучават в електронна среда по желание на родителите си. Над 48% от учителите са ваксинирани, за последните 180 дни има 30% преболедували, каза още Кастрева. Ваксинираните ученици в прогимназиален курс са 7%, а в гимназиален - малко над 9%, допълни тя. 

Към момента нямаме основание да удължаваме учебната година, защото на практика няма изоставане и не сме имали неучебни дни, обяви пък зам.-министърът на образованието Мария Гайдарова по бТВ. Тя обяви и данните за карантинирани учители и деца. В момента за цялата страна средно в карантина са 2,97% от преподавателите, като най много са в Бургас – 4,49%, и най-малко са в Благоевград – 1,31%.

От децата в училищна и предучилищна възраст са карантинирани 1,23% средно за страната. Най-много са във Варна – над 2%, а най-малко в Благоевград – 0,41%. Близо 50% от преподавателите вече са ваксинирани, а 30% са преболедували.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови