700 млн. ни струват годишно безработните роми

OFFNews 12 ноември 2011 в 10:21 4561 0

роми
роми

Държавата губи 700 млн. лева всяка година заради неграмотността на ромите и съответно заради високата безработица сред тях. Това заяви днес постоянният представител на Световната банка в България Маркус Репник по време на представянето на проект за интегриране на ромите.

Голямата цифра се дължи на факта, че ромите пропускат потенциален доход от 5000 лева годишно на човек заради ниското си образование. Повече от 80% от ромите над 15-годишна възраст не работят, което се дължи на ниския процент завършили гимназия – едва 13. „Ромите, които завършат гимназия, могат да очакват да получават 83% повече като възнаграждение от тези, които не са.

Всеки лев в образование на ромите, ще донесе 7 лева в държавния бюджет“, заяви Репник при представянето на проекта за Национална стратегия за интегриране на ромите (2012-2020 г.). Най-сериозен при ромите е жилищният въпрос, заяви вицепремиерът Цветан Цветанов, който е и председател на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси. Именно той представи проекта днес и заяви, че решаването на жилищния проблем на ромите може да бъде подпомогнат допълнително по Оперативна програма “Регионално развитие“.

Етническите българи разполагат средно с 23,2 кв.м. жилищна площ на човек, докато при ромите тя е само 10,6 кв. м., сочат данните на НСИ от преброяването тази година. В момента около една четвърт от ромите (23.5%) разполагат дори с двойно по-малко - до 5 кв.м. жилищна площ на човек. Цветанов допълни, че в последните няколко месеца има подготвени за реализация проекти на стойност 16 млн. лв. в отделни общини. Според него това е добра сума, която, ако бъде използвана по предназначение, ще се видят по-осезаеми резултати в сферата на интеграцията на ромите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!