7 хиляди души се включиха във фестивала ''Симитлия - Древната земя на кукерите''

OFFNews 14 януари 2023 в 18:33 2139 1

Снимка Simitli Info

Председателят на Общинския съвет в Симитли Вилимир Александров поведе една от най-колоритните и най-многобройни кукерски групи - тази от кв. Ораново

Повече от седем хиляди души от цялата страна дефилираха на 19-то издание  на фестивала „Симитлия – Древната земя на кукерите“ в Симитли. В празника се включиха повече от 30 групи, които показват колорита на маскарадните костюми от различни краища на България.

Председателят на Общински съвет - Симитли Вилимир Александров поведе една от най-многобройните кукерски групи - тази на  квартал Ораново, която наброява над 150 участника, а самият Вилимир Александров е неин ръководител.


"Разнообразието от персонажи – старци, мечка и мечкар, булка и младженец, поп и характерните за нашия край кукерски костюми, направени от кози кожи, правят групата изключително интересна за местни и гости. Групата се състои от малки и големи пазители на традицията, която се предава от поколение на поколение", описва състава на орановци изданието Simitli Info.

Маскарадните игри събират сурвакарските групи от всички населени места в общината, както и гостуващи от Кюстендилско, Пернишко, Пазарджишко, Пловдивско и други области на страната.

Фестивалът е изключително мащабен и тази година се провежда за деветнадесети път. Началото се поставя през 2003 г., но през 2021 г. не се проведе, поради заради пандемията от коронавирус и свързаните с нея ограничения. Юбилейното издание ще е догодина и очакваме да бъде още по-мащабно, да участват повече групи, включително и групите от чужбина, които в последните няколко години ни липсват, каза пред БТА кметът на града Апостол Апостолов.

За двете десетилетия, в които се провежда „Симитлия – Древната земя на кукерите“, фестивалът се утвърждава сред популярните маскарадни игри в страната. С много любов и желание правим фестивала, има някаква магия, която събира групите тук, събира зрителите и става нещо уникално, каза още Апостол Апостолов.

Отличия за участниците тази година имаше, макар организаторите да не излъчват в това издание на игрите групи на първо, второ и трето място. Всяка от групите от населените места в община Симитли беше отличена за приноса си в развитието на фестивала и съхранението на традициите, а децата получиха медали за участие. Всички групи бяха оценявани от жури, а за всяка имаше награда за маска, костюм, пресъздаден обичай, численост на групата или друго, с което участниците са впечатлили журито.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови