64-годишна служителка на гара 'Илиянци' почина от усложнение на COVID-19. Колегите й не са под карантина

OFFNews 01 април 2020 в 11:00 8986 1

64-годишна служителка на гара "Илиянци" почина след усложнение от коронавирус. Тя е постъпила в Пета градска болница, била е на апаратна вентилация, но лекарите не са успели да се преборят за живота ѝ. Колегите на жената не са поставени под карантина, въпреки че е работила с много хора и то без маска, съобщи Нова тв.

Няколко дни по-рано началникът ѝ забелязал, че тя не се чувства добре.

„В деня, в който последно беше на работа, някъде по обяд, влязох при нея за услуга и видях, че е омърлушена. Забелязах, че не обядва, както прави всеки ден по това време. Каза, че не ѝ е добре”, обясни Цветан Александров, началник на гара „Илиянци”.

На следващия ден състоянието й се влошава. Но вместо да потърси медицинска помощ, решава да се лекува вкъщи.

„Мислела е, че е по-скоро грип, тъй като времето беше променливо. На втория ден се разбра сред колегите, че е с двустранна бронхопневмония. Ден по-късно я приеха в болница и казаха, че е с положителна проба за COVID-19”, обяснява Александров. Включена е на апаратна вентилация, но положението й било изключително тежко.

Жената работела като ръководител „Търговска експлоатация” на гарата. Длъжността й налагала да се среща с много клиенти и колеги.

„На ден с 10-ина души поне беше в пряк контакт. Всеки ден има различни дежурни”, обясни Цветан Александров. Той самият също имал ежедневни контакти с вече починалата жена. Работил в съседната канцелария.

Никой не знае откъде се е заразила. Знае се обаче, че е имала контакт и със сина на първите починали от коронавирус в България. Той също работи на гарата в Илиянци и все още е под карантина.

„Още тогава имаше много служители, които са искали да се изследват. Във ВМА, в „Пирогов” са отказвали, тъй като са казвали, че ние сме втора контактна линия”, обяснява Александров.

След като колегите на вече починалата жена разбират, че е с положителна проба за коронавирус, началникът на гарата сигнализира в Регионалната здравна инспекция. Досега обаче никой от служителите на гара „Илиянци” не е сложен под карантина. Не са и изследвани. Изолирани са само съпругът и дъщерята на жената.

Ръководителят на гарата твърди, че не е направена и задължителната дезинфекция на работните помещения.

„Значи на следващия ден, след като тя вече е болна и е в домашен отпуск, на нейното място работи друга колежка. Всички се притесняват”, обясни началникът на гарата.

От Националната компания „Железопътна инфраструктура” обясниха, че никой не им е сигнализирал за смъртния случай. От БДЖ пък казват, че казусът е в правомощията на Регионалната здравна инспекция. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5784

1

Бабатунде

01.04 2020 в 11:10

"На следващия ден състоянието й се влошава. Но вместо да потърси медицинска помощ, решава да се лекува вкъщи."

... Уникум ! Бог да я прости жената, но липсата на образованост убива !
 
X

Да помогнем на украинските деца!