60 процента от учениците искат тестове, за да се върнат в клас

OFFNews 05 декември 2021 в 10:44 2005 0

Около 60% от всички ученици са заявили, че искат да бъдат тествани, за да се върнат в клас.

"Има тестове за всички училища за новата седмица. Ако има организация в учебните заведения, те могат да започнат още от утре да учат редовно. Процесът ще отнеме една-две седмици и огромното болшинство от учениците ще се върне в клас преди Коледа", заяви служебният министър на образованието акад. Николай Денков пред БНР.

Той посочи, че ключова се е оказала промяната в заповедта на здравното министерството, с която се е разрешило едно вместо две тествания седмично.

"В склада има над 80 660 теста. Имаме уверение, че се очакват още неколкостотин хиляди теста през следващата седмица... Нисък е процентът положителни проби при децата от 1. до 4. клас, но те стоят по-затворени вкъщи. Но знаем, че след стартирането на учебната година за един месец имахме рязко нарастване на случаите във възрастовата група от 6 до 19 години. След затварянето на училищата имахме съществено спадане. Бих обсъдил със здравните власти да се гледа каква е заболеваемостта и колко са тестовете, на тази база да търсят решенията. Най-важното е решенията да се вземат съвместно, защото не са само здравни, имат социални последици, влияят върху родителите, оттам и върху икономическата ситуация. Това е институционален проблем и това трябва да бъде променено", допълни Денков.

Според него е безотговорно от МЗ да правят изказвания, които рефлектират върху родителите и учениците по неправилен начин, тъй като не отговарят на реалността.

"Целият абсурд е, че нашето министерство беше позиционирано като такова, което спира учениците да влязат в клас... Който пази здравето на хората, трябва да си обяснява мерките, с които го пази. Ние трябва да пазим здравето на учениците в рамките на това, което е задало МЗ, и да се грижим учениците да бъдат в клас", допълни министърът.

Денков обясни още, че въпросът за нарушенията в учебния материал могат да се наваксат, но няма как да се компенсират пропуснатите процеси по социализация на подрастващите.

"Тези деца са се откъснали от училищната среда, трябва им време да се адаптират. Затова не е добре да се започне с изпитването още в първата седмица", препоръча Денков.

Над 46% от учителите са ваксинирани, посочи образователният министър. От гимназиалния етап със зелен сертификат са 12,5% от децата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови