6 от най-странните методи за обезкосмяване, опитвани някога

OFFNews 29 септември 2021 в 15:17 1674 0

Всеки от нас е опитвал много и различни начини да премахне нежеланото окосмяване от тялото си: епилация, бръснене, депилатоарни кремове и пр. са само част от методите, които познаваме. Но какво са използвали предшествениците ни? Предстои да се запознаете с 6 от най-странните методи за обезкосмяване, които хората са открили някога.

1. Камък
За всички нас вероятно звучи изключително некомфортно, но хората в по-ранните цивилизации са използвали камък, за да се отърват от окосмяването си. В Древен Египет жените са използвали пемза, с която да третират зоните на краката и подмишниците. Мъжете са търсили остри камъни, за да се погрижат за брадата си.

2. Арсен
Ако за вас обезкосмяването с кола маска представлява препятствие и ви се струва болезнено, представете си колко опасно е да използваш арсен за целта! През Ренесанса жените са правили смес от арсен и негасена вар, за да предизвикат разпадане на косъмчетата по тялото си. Рецептата е намерена в книга от 1532 г., а към нея има препоръка, която гласи: когато започнете да усещате загряване на кожата, измийте бързо с гореща вода, така че плътта да не се отдели. Сами разбирате защо няма да предоставим цялата рецепта.

3. Миди
Сред вкаменелостите на пещерните хора са открити доказателства, че черупки от миди са използвани с предназначение, подобно на пинсета.

4. Пепел
Месопотамците са тези, които създават първия, записан в историята, крем за бръснене. Те използвали пепелта от изгорели дървета, защото се смятало, че тя има омекотяващи кожата свойства.

5. Животински мазнини
Месопотамците не са били почитатели на прахосването на отпадъци. Не само са използвали пепел, за да направят космите на брадата по-лесни за отстраняване, но освен това са намерили приложение на остатъците от животински мазнини. Те са били събирани и предоставяни на опитните бръснари, които да ги използват за груминг.

6. Яйце
Оказва се, че яйцата не са просто идеална закуска. При смесване на яйчен белтък, царевично нишесте и захар се получава натурална маска, която след изсъхване се отлепя, заедно с окосмяването. Може би сте срещали хора, които използват тази рецепта и в наши дни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки