56 хил. украинци са настанени в България

OFFNews 03 юни 2022 в 08:44 2294 0

Христо Проданов

Снимка БТА/Минко Чернев

Христо Проданов

Общо в места за наставане и държавни бази и се намират над 56 000 украинци, съобщи в интервю за БТА министърът на туризма Христо Проданов.

По новата програма (с хоризонт на действие 31 август) за хуманитарно подпомагане на разселени хора от Украйна ще участват над 500 места за настаняване и обекти за временна закрила. Най-много от тях са в Слънчев бряг (65), Китен (20), Банско, Бяла, Поморие (15), Несебър (15), Варна, Балчик и др. Повече от 400 от кандидатствалите са вписани в Националния туристически регистър. Сред тях има хотели, къщи за гости, стаи за гости, почивни станции, обекти за временна закрила.

"Базите разполагат с всичко необходимо за настаняване и предоставят нормални условия за живот (...) За всеки украински гражданин ще бъде осигурено настаняване с осигурена нощувка", уверява министърът.

Базите разполагат с над 39 хил. легла, от тях 31 хил. са постоянни и над 8000 са допълнителни.

Всички хотели, които са кандидатствали по новата програма, са декларирали, че предоставят настаняване на стойност 10 лв. на човек или настаняване и изхранване на стойност 15 лв. на човек. Тези услуги се покриват от държавата и за тях хотелиерите не може да искат доплащане, нито да отказват настаняване или настаняване и изхранване на украински бежанци в рамките на посочените суми, предупреждава министърът.

Извън задължителното предоставяне на подслон и храна хотелиерите са в правото си като търговски обекти да предлагат допълнителни услуги на украинските бежанци. Например спа, фитнес, интернет, паркинг, почистване на стая, пране на спално бельо и хавлии, анимация за децата, и др.

Разплащането по новата програма ще бъде за нощувки през юни, ще се кандидатства за възстановяване на средства от 1 до 5 юли, а изплащането им ще е в рамките на месец юли.

Това лято вътрешният пазар остава приоритетен, но очакваме значителен брой туристи от Румъния, Полша, Германия, Чехия, Великобритания, Израел и др., каза министър Проданов. Той съобщи, че броят на планирани полети за летен сезон 2022 г. общо за летища Варна и Бургас е над 9000 и е над равнището от летен сезон 2021, но данните са динамични поради военния конфликт в Украйна. Ръст очакваме от Великобритания, Израел, добри предпоставки за ръст има и от полския пазар, каза още министър Проданов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови