5 причини да се запишете на курс по програмиране

OFFNews 19 февруари 2019 в 15:54 4581 0

Снимка Pixabay

С всяка изминала година програмирането се превръща във все по-търсено и атрактивно хоби и все по-обещаваща кариера за хора от всички възрасти. Докато преди години програмистите бяха масово на средна възраст, то днес се наблюдава нова тенденция и рязко смъкване на възрастовите граници за програмисти. Още от ранна детска възраст младежите днес имат постоянен и неограничен достъп до технологични устройства, което развива един естествен синхрон между технологията и нас. Имайки повече достъп до тези устройства, платформи и приложения е натурално и знанията ни за това как се създават тези иновации да растат.

Защо да изберем програмирането като хоби или кариера?

Ако сте част от ИТ индустрията, занимавате се с програмиране или познавате програмисти, то вероятно сте забелязали, че тези загадъчни и високоинтелигентни хора често имат по-алтернативен поглед над Света, особено когато става въпрос за решаване на проблеми. Ако комуникирате с програмисти с богат практически опит е вероятно да ви направи впечатление, че те са изключително аналитични, креативни, и логични спрямо дадена задача.

Те търсят непрестанно развитие, обичат предизвикателствата и в никакъв случай не намират работата си за скучна и отегчаваща. Рядко ще чуете отдаден на работата си програмист да посреща понеделниците с неприязън и да брои дните до петък. За тези хора работата е страст, хоби, и истинско удоволствие.

Ако това звучи като профил, който и вие искате да придобиете, може би програмирането е правилният път за вас. Но този богат и разнообразен свят предлага далеч повече възможности на софтуер ентусиастите от тези, споменати горе.

Търсенето на програмисти нараства с всяка следваща година. Гладът за програмисти е виден не само в България, но и в останалите страни, които приветстват развитието на технологиите. Често срещано явление е и за чужди фирми да търсят български програмисти заради техните опит и знания. Инженерните кадри са високоценени, добре платени, и основна част от еволюцията на възможностите свързани с технологиите.

Програмирането като кариера осигурява по-висок стандарт на живот. Една от главните причини голяма част от младото поколение да се обърне към програмирането като професия е и финансовото възнаграждение, което е в пъти по-високо, в сравнение с други професии в България. Дори за начинаещ софтуер девелопър без богат опит, началните заплати са атрактивни, предлагащи сигурен и самостоятелен начин на живот.

Софтуер девелопърите са свободни да „кодят“ от всяка точка на света. Свободата, която професията предлага е ценна за мнозина, които обичат сами да определят работното си време или да пътуват често. Ако сте програмист намиращ се в България, можете спокойно да сте част от екипа на ИТ компания в Германия или САЩ, стига да имате интернет и да можете да съобразите работата си с часовите разлики.

Програмистите имат множество възможности за развитие. Ако се намирате в началото на вашата кариера като програмист, то вероятно сте започнали с един, избран от вас, език за програмиране като Java, PHP, Python, C#, или друг. Изучаването на този език не означава, че вие сте завършен програмист, а напротив, отваря вратички към останалите езици за програмиране, които могат допълнително да допринесат за вашето усъвършенстване като ценни за пазара експерти.

Не на последно място, работата в ИТ сферата е вълнуваща и стимулираща, особено когато вашият труд ще служи за общото развитие на технологиите и тяхната мощност. Но какви са първите стъпки по пътя към програмирането?

Защо да потърсим професионален курс по програмиране?

В днешно време информацията е изключително достъпна и канали като YouTube са сигурен помощник при набавянето на многообразни знания. Въпреки това, програмирането е високотехнично, конкретно, и изискващо детайлни и внимателно построени знания за да бъде практически издържано и успешно. Съветът към младите програмисти е да се обърнат към доказан компютърно образователен център, който да предложи специално подбрани курсове по програмиране, подходящи за начинаещи или напреднали.

Някои от програмните езици са по-лесни за изучаване в сравнение с други, но дори и „лесните“ изискват време и отдаденост за научаване. Предимствата на изучаване на език за програмиране чрез курс вместо самостоятелно са много на брой.

На първо място, опитният партньор, който ще изберете, ще има налични бази данни, които ще ви помогнат по-бързо да получите достъп до нужната информация. Курсът по Java или Python, например, ще предаде нужните познания и тънкости при работа с езика, улеснявайки процесът за вас като програмисти. Разбира се, не е изключено това да се случи и в самостоятелна и отделна форма, в която вие сами да откриете тези знания, но времето и енергията които това би отнело понякога може да се окаже повече от допустимото за вас.

Специализиран курс по програмиране може не само да разгърне потенциала на даден език като мине през неговите основи и детайли, но също така може да ви насочи към бъдещо развитие като даде ценни предложения за успешни компании, проекти, или друга важна информация. Допълнително, както при изучаването на специалност в университет, създадените контакти по време на вашият курс е възможно да са ви от полза от гледна точка на обмен на информация и опитност в бъдеще. За черешка, ще имате възможност и да приложите вашите знания на практика чрез задачи или проекти, по които ще работите. Незаменима част от изучаването на програмен език в професионален компютърен център е и богатството на обратната връзка, която вашите лектори ще могат да предложат.

Струва си да споменем, че вероятността да останете мотивирани за изучаването на избрания от вас език по време на специализиран курс е по-голяма тъй като ще виждате развитието на вашите колеги, академичните часове ще са внимателно подбрани, структурирани с цел по-лесно преминаване от едно ниво към друго.

Ако имате интерес към програмирането и мислите, че това е перфектната професия за вас, потърсете професионален партньор, който да предложи знанията и опитността, които ще ви помогнат да реализирате вашия пълен потенциал!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови