5 неща, за които да внимаваме при покупка на апартамент ново строителство

OFFNews 02 октомври 2023 в 17:06 4583 0

сгради

През последните няколко години имотният пазар у нас претърпя трансформации, а с тях се засили и интересът към покупка на имоти ново строителство от строител. Все по-голям дял от купувачите на пазара предпочитат да вложат средствата си в закупуването на новопостроено жилище, а мотивът за това може да бъде открит в основните предимства на този тип имоти.

Ако Ви предстои да закупите имот ново строителство за първи път, тогава опасността от допускане на грешки е най-голяма, тъй като нямате нужния опит в сложния процес на покупка на жилище. Ще бъдете изправени пред редица важни въпроси, на които ще трябва да намерите правилните отговори, един по един,

Какво трябва да знаем за новото строителство?

На първо място сградите ново строителство се отличават с модерния си дизайн и архитектура, което се оказва водеща характеристика за мнозина при избора им на нов дом. Друго тяхно водещо предимство е дългият им експлоатационен период и високото качество на използваните в процеса на строителство материали, което несъмнено дава допълнителна сигурност на собствениците на жилището.

1. Локация и инфраструктура

Локацията и инфраструктурата са едни от най-важните аспекти при търсене на нов дом. Затова е добре първо да помислите за местоположението. Неудобната локация и затрудненият достъп до имота, поради лоши транспортни връзки с останалите части на града например, могат сериозно да повлияят на нормалното протичане на вашето ежедневие, което може да се окаже сериозен проблем за вас, особено ако ежедневието ви е изпълнено с многобройни работни или семейни ангажименти.

Опитайте се да съберете колкото можете повече информация за предпочитания от вас район. По-добрите локация и инфраструктура ще имат пряко въздействие върху цената на апартамента, но ще доведе до един по-здравословен и по-пълноценен начин на живот.

2. Качество на строителството

Много е важно да обърнете внимание на използваните материали и строителните дейности, както и доколко строителните работници са били съвестни в работата си. Новите сгради използват най-добрите практики от традиционното строителство, но ги съчетават и с новите тенденции. Използват се и електронни инструменти, с които по-лесно се постига прецизност и се обръща голямо внимание на всеки един детайл.

3. Финансови и правни аспекти

При закупуване на апартамент ново строителство, плащането се извършва на части - стоп-капаро, плащане при сключване на предварителен договор и поетапно плащане на процент от цената при достигане на определени етапи от строителството, като идеята на поетапното плащане през целия период на строителството е, че инвеститорът финансира проекта с вноските от купувачите.

Добра опция при това положение е да имате 10% вноска при подписването на договора, както и одобрение от банката за заем или пък собствени средства, които обаче да са в специална ескроу сметка. Те се използват масово при изповядването на сделки. Т.е. парите ще бъдат отпуснати при изпълнението на съответно условие – най-често при получаването на акт 16.

Една от най-сериозните грешки, които хората правят при покупка на жилище от строител, е да не прочетат внимателно предварителния договор, който подписват.
При покупка на жилище винаги трябва да бъдете много внимателни на кого точно се доверявате. Направете списък с важните за вас въпроси, задайте тези въпроси на собственика и/или брокера, и най-важното - преценете достоверността на отговорите, които ще получите.

4. Планиране и дизайн на апартамента

Новото строителство съчетава в себе си сигурност, модерна архитектура, стил и функционалност. Сред основните предимства на новото строителство е модерният дизайн както на цялостната фасада на сградите, така и на елементите от интериора на всеки един от прилежащите към нея апартаменти и общи пространства. Разпределението на свободните пространства в жилищата от ново строителство са оптимално съобразени с особеностите на апартаментите, за да може помещенията да бъдат функционални и удобни.

5. Срокове и етапи на строителство

Задълбочената проверка на документацията по сделката ще гарантира вашето спокойствие. Проверете дали инвеститорът-продавач има разрешение за строеж и се уверете, че проектната документация е пълна. Проучете кога е учредено правото на строеж - разрешителното губи своето правно действие, ако в срок от 5 години от издаването му не бъде завършен грубият строеж (ако в срок от 5 години от издаването на разрешителното обектът не бъде снабден с Акт 14). Поискайте информация за архитектурния план на сградата и за всички строителни книжа и протоколи.

Какво да правим при забавяне от страна на строителя?

Би било добре при закупуване на имот от строител, да наемете адвокат, който да разгледа подробно предварителния ви договор за покупко-продажба. Той може да предложи и нанесе определени корекции по договора, които да защитят вашите права като купувач и бъдещ собственик на жилището.

Освен това, при забавяне или спиране на строителни дейности, според предварителния договор, е препоръчително да се предприемат своевременни действия. Адвокатът може подробно да ви запознае с правата ви в конкретната ситуация, които по закон са:
да се изиска от строителя да изпълни договора и да заплати обезщетение за забавянето; да се изиска обезщетение за неизпълнение; да се иска довършване на строежа за сметка на строителя, или да се иска разваляне на договора.

Договорът ви за покупка на апартамент трябва да е перфектен и да защитава вашите интереси.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови