5 бебета за 5 месеца се родиха по програма за „Ин витро“ на Столична община

OFFNews 24 март 2017 в 14:43 2727 1

Пет бебета - 4 момченца и 1 момиче, заченати ин витро с финансовата помощ на Столична община, се родиха в София от 24 октомври м.г. до 22 февруари 2017 г.

Още две жени очакват да станат майки за първи път през юли, след като са заченали ин витро. Това е равносметката към този момент от донорската програма на Столична община за подпомагане на жени с репродуктивни проблеми, която стартира през втората половина на 2015 г. Тя е създадена съвместно с организациите "Майки за донорството" и "Искам бебе".  

От всички кандидатствали досега 44 двойки специализираната комисия към Столична община одобри 41 семейства, а 3 не отговаряха на условията. Не всички двойки, които участват в програмата, съобщават дали ин витро процедурите се увенчават с успех, затова не винаги има обратна информация за отделните случаи.

Повечето семейства, сдобили се с дете по програмата държат на дискретността, затова не съобщаваме имената им.

Общината отпуска средства за ин витро процедури с донорски яйцеклетки, за които не е предвидено финансиране от Центъра за асистирана репродукция към МЗ. Освен това, по общинската програма могат да кандидатстват жени до 50-годишна възраст, докато по линия на МЗ пределната възраст е 43 г.

За трета поредна година в бюджета на Столична община са предвидени 70 000 лв. за подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми. Желаещи има, но жените, решили да дарят свои яйцеклетки са малко, признават здравните специалисти. Условието за донорите е да са на възраст до 35 г. и да имат поне едно родено дете.

След като специализираната комисия към Столична община одобри кандидатстващите по програмата семейства, срокът за извършване на ин витро процедурите вече е 1 година /до м.г. срокът беше 6 месеца/. Програмата на Столичната община финансира както самата ин витро процедура, така и съпътстващите интервенции.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови