5 активни лъча, предвождани от звездния отбор на 'Нестле за Живей Активно!' Град 2022', ще се срещнат на 18.09 пред НДК

3 км мини маратон и вечерен марш на четири лапи със сборен пункт Кучешката градинка на Южен парк, поход за родители с деца, тръгващ от градинката пред църквата „ Св.Георги“ , атрактивно шествие на две, три или четири колела със старт Княжевска градина,

OFFNews 09 септември 2022 в 16:11 6443 0

Нестле за Живей активно!

Снимка Нестле за Живей активно!

Нестле за Живей активно!

Първото вечерно издание на „Нестле за Живей Активно!“ Град 2022 си поставя за цел да превърне датата 18-ти септември в истински празник на движението и активния начин на живот.

От 5 различни лъча в центъра на София, предвождани от някои от най-големите звезди на българския спорт и шоубизнес, ще тръгнат атрактивни шествия към централната сцена на събитието пред НДК. Идеята е всеки да може да избере как да се присъедини по най-забавния за него начин - пеша, с тичане, танцувайки, с детска количка, на колело, тротинетка или скейт, сам или в компанията на деца, приятели, семейство и домашни любимци - единственото задължително условие е да са забавлява активно и заедно с останалите.

Хората с домашни любимци ще се срещнат в 18 часа в Кучешката градина в Южен парк 2, където ги очакват предизвикателства за четири лапи, поднесени от професионалния треньор на кучета Асен Аролски, много забавления и лакомства, осигурени от Purina. След това в 19 часа тръгва и благотворителния поход на четири лапи към НДК като за всяка извървяна крачка от домашните любимци и техните стопани Purina ще дари храна на приютите за бездомни кучета и котки. От същата локация по същото време тръгва и 3 км мини маратон, предвождан от националната рекордьорка на маратон Милица Мирчева, която ще покаже лично на всички осмелили се да се включат в маратона, че бягането може да бъде лесно и забавно и далеч не е само за професионалисти.

В 19 часа тръгва и атрактивно шествие на две, три или четири колела от Княжеска градина. Скейтъри, велосипедисти и ентусиасти на тротинетки ще могат да покажат умения по пътя към НДК по обезопасено трасе, водени от рапъра Хоумлес и олимпийския шампион Йордан Йовчев, който ще блесне не само с халки, но и на тротинетка. На централната сцена пред НДК ги очакват специални изненади и предизвикателства, в които да покажат дали освен да правят трикове могат и да танцуват на колела.

Танците са застъпени и самостоятелно като флашмоб шествие, тръгващо от ъгъла на Витошка и Солунска в 19 часа. Още от 18 часа Алфредо Торес и световната шампионка на дълъг скок за девойки Пламена Миткова загряват, заедно с всички желаещи да се включат, под звуците на горещи латино ритми, а на финала на шествието към танцуващите ще се присъедини и жива музика, за да бъде влизането им на централната сцена на НДК още по-впечатляващо.

Бързоходци с артистични умения и добро настроение се очакват пред театъра на Българската армия, където артистите от трупата, Екатерина Дафовска , Евгени Иванов – Пушката и Маруся Иванова ще поведат пешеходното шествие и ще броят, заедно с ентусиастите общото количество извървени крачки, за да съобщят постигнатия рекорд от сцената пред НДК и най-активните да получат своите специални награди

Походът за родители с деца, е важен фокус на инициативата, защото движението и активния здравословен начин на живот са навици, които се създават от най-ранна възраст. В градинката пред църквата „Свети Георги“ още от 18.30 часа са организирани активни игри за всички възрасти с аниматори, среща с футболиста от националния отбор Ивайло Чочев и младежите от юношеския отбор на ЦСКА 1948, които ще загряват и тренират с децата, както и много смях и снимки с талисмана на отбора лъвчето Арми. За всички ще има лакомства и награди, а най-активните в похода към централната сцена пред НДК, предвождан от Тереза Маринова и певиците Поли Генова и Вики от Мастило, ще получат още изненадващи емоции.

Брандовете на Нестле България NESCAFÉ® 3in1, PURINA, NESTLÉ Fitness®, NESCAFÉ® Frappé, NESCAFÉ® Dolce Gusto®, NESTLÉ GERBER®, NESTLÉ NESQUIK®, KITKAT®, SMARTIES®, LION®, NESTLÉ МУРА® и Нестле за По-здрави деца ще се грижат за широките усмивки на всички гости.

Полезна информация:

Физическата активност всеки ден е от решаващо значение за физическото, умственото и емоционалното развитие на детето. Д-р Наташа Трентакоста , специалист по детска спортна медицина казва в своя научен труд за изграждане на здравословни навици при децата: „Родителите са пример за подражание на малките деца. Деца, които виждат родителите си да участват в спортни и фитнес дейности, са по – склонни да го правят самите те, което е от особено значение в съвременния свят, когато времето пред екрана се увеличава , а физическата активност намалява. Създаването на здравословни навици в началото на живота ще остане с тях, докато растат.“

За да превърнем движението в траен навик е от ключово значение децата да не усещат упражненията и физическата активност като задължение, а като забавление, което е задача на родителите.

10 лесни стъпки да превърнете движението в траен здравословен навик на вашите деца

1. Уверете се, че дейността е подходяща за възрастта им и не бъдете прекалено амбициозни родители, защото много по-вероятно е да постигнете обратен ефект и да откажете детето си от даден вид движение ако не е правилния момент.

2. Фокусирайте се върху игри, които изграждат двигателни умения още от най-ранна възраст – катерене, ритане, хващане на топка, тичане, ориентиране.

3. Купувайте активни вместо пасивни играчки – топки, мини футбол, мини голф, велосипеди , тротинетки в зависимост от възрастта. Играчките за катерене са отличен избор за всички възрасти от 2 до 12 години, просто се уверете, че са подходящи за възрастта.

4. Насърчавайте свободните игри на открито, които едновременно развиват двигателна култура и въображение - нека детето ви създаде препятствие и да го преодолее с подходяща физическа активност, да ловува наужким, да скача на ластик, да играе на дама, криеница, гоненица и пр.

5. Бъдете активни участници самите вие в игрите с децата си, защото личният пример е най-важен, а така и вие се движите повече=

6. Създайте седмичен график за физически дейности и игри с измерваеми цели. Направете го заедно с детето и го сложите на видно място. Изберете заедно и наградата за положените усилия и постигнатата цел (и нека тя не бъде храна).

7. Говорете в къщи за спорт и фитнес, защото ако искате да вдъхновите децата си да обичат движението, трябва да ги научите какво означава това. Говорете за вашите тренировки и спортни дейности, колко важни са те в живота ви. На масата за вечеря обсъдете храната и как тя влияе върху здравето и способността за движение.

8. Превърнете домашните задължения в активни упражнения и игри . Например малките деца и децата в предучилищна възраст да се състезават кой може да хвърли прането си в коша най-бързо и най-точно. Навън направете състезание за бързо метене на пространството пред блока. Определете част от предблоковото пространство за всяко дете (и родител) за почистване. Печели този, който завърши първи и качествено.

9. Оставете децата сами да изберат дейността, защото дори малките деца знаят какво харесват и със сигурност се чувстват оценени, когато ги попитате за това и ги зарадвайте като участвате и вие в тях като семейство.

10. Опитайте организиран спорт още от най-ранна възраст, защото освен здравословното и редовно движение, той създава усещане за екипност, възпитава в дисциплина и състезателен дух.

Повече за инициативата:

„Нестле за Живей Активно!“ вече 17 поредни години работи за промотиране на по-целесъобразно и здравословно ежедневие на българите. Водени от убеждението, че активният начин на живот може да бъде алтернатива за всеки, инициативата се провежда с подкрепата на Министерство на младежта и спорта и Столична Община, а основен партньор на изданието „Нестле за Живей активно! Град 2022“ е #BEACTIVEDAY и Българска асоциация за здраве и фитнес. Инициативата се провежда в партньорство с Българска федерация по художествена гимнастика, Българска федерация по биатлон, Българска федерация лека атлетика, Pulse Fitness & Spa, Атлетик Фитнес, Pirin Spring, Екопак, Asics, Държавната агенция за закрила на детето, Заедно в час, 5 KM RUN. И с медийната подкрепа на Darik radio, Bg Radio, 24chasa, Netinfo, dir.bg, Offmedia, Webground, Sportal group, Dsport, Skafeto.

Очаквайте пълна информация за събитието във Фейсбук и на сайта на „Нестле за Живей Активно! Град 2022“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки