4500 деца ще участват в състезанието "Пазим езика си", организирано от Десислава Радева

OFFNews 23 април 2019 в 12:37 1765 0

4500 деца от училища в 27 области премериха сили в първия кръг на националното състезание по правопис "Пазим езика си" на 20 април. Конкурсът, който се превръща в традиционен, е организиран от гражданското сдружение "Живата вода на България", регистрирано от съпругата на президента Десислава Радева.

Ученици от V и VI клас от цялата страна имаха възможност да се съревновават с връстниците си, като покажат знания за езиковите норми и синонимното богатство на родната реч. Включиха се деца от всички области на страната, с изключение на област Силистра. Най-много участници имаше от областите Бургас, София и Пловдив.

"Радостно е, че толкова много деца пожелаха да участват в състезанието. Както казвахме по време на кампанията по записването - "Пазим езика си" е за всички, не само за отличници. Имаше ученици, чиито училища отказваха да участват. Съумяхме да не ги разочароваме. Пренасочвахме ги към други училища в населеното място. Защото всяко дете е важно. Особено в нашия случай, когато искаме да ги насърчим да пазят, да съхраняват, да се грижат за българския език. За да ни има като българи", коментира Радева.

Резултатите от първия тур ще бъдат публикувани на 7 май на сайта на "Живата вода на България" - www.zhivatavoda.bg.
Вторият кръг ще се проведе в СУ "Св. Климент Охридски" на 11 май и за него ще се класират първите седем деца от всяка възрастова група. Тогава проверката на знанията ще се извърши на място пред родители, учители и гости от експертно жури с председател проф. Владимир Атанасов от Факултета по славянски филологии в СУ „Св. Климент Охридски“.

Сред посланиците на каузата са писатели, поети, журналисти, актьори и музиканти като Алек Попов, Драгомир Симеонов, Маргарита Петкова, Веселина Седларска, Любен Дилов-син, Александър Секулов, Михаил Билалов, Бойка Велкова, Елена Петрова, Йоанна Темелкова, група "СкандаУ", Дарин Маджаров от платформата Уча.се, Айше Сали (БНТ) и Софи Маринова.

Стремежът на инициаторите е да се насърчи създаването на трайни умения у учениците за правоговор и правопис на книжовен език, както и фокусиране на общественото внимание към все по-ширещата се неграмотност и масово използване на чуждици.

Зад "Пазим езика си 2019" застанаха всички университети в България, в които се изучава специалността "Българска филология", и Българската академия на науките (БАН). Логистичен партньор е Министерството на образованието и науката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови