43% от родителите са съгласни детето им да има съученици с образователни трудности

OFFNews 03 септември 2014 в 17:19 2488 0

43% от родителите са съгласни детето им да има съученици със специални образователни потребности (СОП). Това сочи проучване, проведено по поръчка на Центъра за приобщаващо образование.

Такъв е процентът и на родителите, които се колебаят по този въпрос. 14% са против това децата им да бъдат обучавани заедно с деца със СОП.

Според 22% от родителите децата с трудности в обучението ще намалят нивото на класа, а 11% се опасяват, че детето им може да придобие специални образователни потребности, ако общува с такива деца.

Според 88% от родителите на деца със СОП подкрепата от училището е единствената, която децата им получават извън семейството.

„Без значение от поставената диагноза или наблюдаваните в момента затруднения, няма необучаеми деца. Всеки родител, учител и специалист може да помогне на детето със специални образователни потребности да се развива и обучава според своите възможности и силни страни. Българските учители категорично изразяват нуждата си от допълнителна подкрепа и ние ще направим всичко възможно да пренесем най-добрите световни практики в модел, който да изградим специално за нашата образователна система“, категорична е директорът на Центъра за приобщаващо образование Ива Бонева.

По думите й не е ясно колко точно са децата със СОП в България и много от тях остават неразпознати и неподкрепени в училище.

„Такова дете е обречено на тормоз или то самото става такова, което тормози, защото е по-добре да си лош, отколкото да си глупав, това всички го знаем. А те си избират някаква такава стратегия на поведение, която да им помогне да се справят с живота и с времето, прекарано в училище. При всички случаи те не развиват потенциала, това е със сигурност", посочи Бонева.

Неподкрепени са и самите учители, твърди Бонева.

Повече от 70% от българските учители пък твърдят, че имат нужда от допълнителни знания и умения, за да могат да развият потенциала на всяко дете, сочи изследването.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!