42 611 студенти наесен: повече места за ИТ специалисти и медицински сестри

OFFNews 21 юни 2023 в 13:11 1468 0

Дипломиране на студентите от випуск 2023 на Американския университет

Снимка Interimage

Дипломиране на студентите от випуск 2023 на Американския университет

Държавата ще субсидира обучението на 42 611 новоприети студенти през следващата академична година. Това реши Министерският съвет като утвърди броя на приеманите за обучение студенти и докторанти в държавните висши училища и научните организации на Република България през учебната 2023-2024 година.

План-приемът бе променен в "последния момент" по искане на министъра на образованието проф. Галин Цоков и вследствие на това бяха увеличени местата за първокурсници по специалности от професионално направление „Информатика и компютърни науки“ за сметка на „Психология“, "Администрация и управление“ и „Икономика“.

Местата за първокурсници се увеличават с 1 289 спрямо миналата учебна година.

По предложение на Министерството на здравеопазването е увеличен броят на местата в професионално направление „Здравни грижи“ и „Обществено здраве“ за специалностите „Медицинска сестра“, „Акушерка“ и „Управление на здравните грижи“. По заявки на Министерството на отбраната и Министерството на вътрешните работи е увеличен и приемът по професионални направления „Военно дело“ и „Национална сигурност“.

Предвижда се през учебната 2023-2024 година да бъдат приети 2 228 докторанти в държавните висши училища. 349 места за докторанти се разкриват и в научните организации - 202 в БАН и 65 в Селскостопанската академия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика