34 с коронавирус в социален дом в Твърдица

OFFNews 04 ноември 2020 в 16:30 1487 0

Общо 34 положителни проби за COVID-19 са отчетени през последното денонощие в социален дом - за възрастни мъже с умствена изостаналост и дом за мъже с психични разстройства в Твърдица, съобщиха от Областния кризисен щаб, предаде БТА.

31 от инфектираните лица са от персонала, останалите трима са потребители. Лечението на заболелите потребители ще се осъществи на място, под наблюдението на личен лекар. Под домашна карантина са болните от персонала, те ще бъдат наблюдавани също от общопрактикуващите си лекари. Засега не се налага хоспитализация.

Очакват се още резултати от проведените изследвания с PCR-тестове на персонала. Създава се организация за изследване на домуващите. Епидемиологичните проучвания продължават. Социалното заведение обхваща две структури - дом за мъже с умствена изостаналост и дом за мъже с психични разстройства. Общият брой на потребителите е 220. За тях се грижат над 100 души медицински и немедицински персонал.

Още 22-ма жители на областта, повечето от община Сливен, са диагностицирани през последното денонощие. Сред тях е рентгенов лаборант, има и заболели в семейно огнище. Няма починали.

Коронавирусът се разпространява дифузно на територията на цялата област. Диагностицирани са жители в 47 населени места. Към момента активните случаи са 500.

От днес, 4 ноември, са в сила временни противоепидемични мерки в Сливенска област. Преустановяват се всички културни, празнични и други групови събирания. Преустановяват се посещенията в места за обществено хранене, питейни заведения, кафенета и сладкарници след 23 часа. Същото ограничение се отнася до фитнес-клубовете и хазартните игрални зали.

Преустановяват се посещенията на лицата под 18 години на обществени места на открито и закрито. В присъствието на родител или настойник те могат да пребивават в места за хранене до 23 часа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови