34 българи са евакуирани от Судан

OFFNews 27 април 2023 в 12:38 860 0

Брифинг на МВнР

Снимка БГНЕС

Брифинг на МВнР

34 българи са били евакуирани от Судан. 

Евакуацията е приключила преди часове, съобщи на брифинг днес българското Външно министерство.

Трима са отказали евакуация, като първоначално заявилите желание да напуснат страната са били 37.

Българските граждани са изведени по суша и по въздух - със самолети на държави партньори. По суша маршрутите за евакуация са до границата с Египет и гр. Порт Судан.

Заради влошената хигиенно-епидемиологична обстановка в Судан, както и обстоятелството, че една от враждуващите групи пое контрол над Националната лаборатория за обществено здраве в Хартум, в която се съхраняват опасни патогени, Ситуационният център организира съвместно с Клиниката по инфекциозни болести на Военномедицинска академия прегледи на пристигащите български граждани, обясни директорът на Ситуационния център към МВнР Таня Димитрова.

Първите евакуирани българи от Судан пристигнаха вчера в България, а тази вечер се очаква да пристигнат с полет от Берлин още двама.

Шестима бяха транспортирани до Франкфурт. Четирима бяха транспортирани с полет на шведските военновъздушни сили до Джибути. Поради обстоятелството, че двама от тях са с изтекли документи, проведохме разговори с консулството на Франция в града, където ще им издадат Emergency Travel Document за отпътуване, заяви Таня Димитрова.

Трима наши сънародници са евакуирани в Саудитска Арабия, а 16 са преминали на територията на Египет.

Голяма част от сънародниците ни, живеещи в Судан, са в смесени бракове и са останали, за да се грижат за близките си, уточниха от МВнР.

Все повече държави евакуират свои граждани или дипломатически персонал от обхванатата от конфликт страна, като се възползват от 72-часовото прекратяване на огъня, постигнато с посредничеството на САЩ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови