33-ма души са задържани след снощния протест в София (обновена)

Започва проверка за полицейски произвол, полицията имала информация, че се подготвят коктейли "Молотов"

OFFNews 17 ноември 2023 в 08:52 2233 1

СДВР

Снимка БГНЕС/Антон Станков

33 са задържаните след снощния протест, сред тях има и непълнолетни лица. 

Няма полиция в света, която да остави вандали да унищожават имуществото в центъра на която и да е столица, заяви на брифинг след снощните сблъсъци в София директорът на СДВР гл. комисар Любомир Николов. 

Ако не бяхме приложили реципрочни действия и мерки, тези хора може би щяха да потрошат цялото имущество и може би щяха да пострадат много невинни. Имахме информация, че се подготвят коктейли "Молотов", допълни той. 

Заместникът му Стефан Иванов определи сблъсъците от четвъртък вечерта като „безпрецедентна агресия”. 

Ние предпазихме и живота и здравето и на самите протестиращи, подчерта гл. комисар Николов. 

Започва и проверка дали има полицейски произвол.

Предстои органите на реда да прегледат камерите за видеонаблюдение на полицията и на Столичната община, за да установят всички нарушители. 

По последна информация от Спешната помощ на протестите на футболни фенове срещу БФС снощи в София има 24 подадени сигнала за ранени и пострадали хора, както протестиращи, така и полицаи.  17 са повиканите линейки на протеста. Част от хората са били хоспитализирани, а други - освободени.

Най-честите оплаквания са били за счупени крайници, рани от различно естество, причинени от остри и твърди предмети, както и наранявания в следствие на побой. Много от оплакванията са на хора, обилно напръскани със спрей в очите. Има случай на баща и син, които са били със сериозни наранявания заради спрей, предаде Нова ТВ. 

Пострадал мъж е приет в „Пирогов", на когото са направени 50 шева. 14 от пострадалите са били прегледани и освободени за домашно лечение.

През спешното отделение на ВМА са преминали трима души, всички с наранявания на главата, един с наранявания на коляното. Той е бил настанен в травматология. 

Друга двама са били приети в спешното отделение на УМБАЛ "Св Анна" - мъж на 32 г. с фрактура на носни кости и младеж на 19 г. с рана на главата.

Общо 12 човека, пострадали при сблъсъците между футболни фенове в София, са преминали през Спешните кабинети на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“съобщиха от лечебното заведение.

Пет от тях са били с различни травми на крайниците и след преглед са били освободени за домашно лечение. Един е имал нараняване в областта на главата, което е обработено и пациентът също е освободен за домашно лечение.

Шест от пострадалите са прегледани в спешния очен кабинет. Повечето от тях са били с преходни химични травми на очите, вследствие напръскване със спрей. Състоянието на единия от пострадалите, който е диагностициран с хифема (кръвоизлив в предната камера на окото) е наложило да бъде хоспитализиран.

Той е пострадал от водното оръдие. Не се налага оперативно лечение, очаква се пострадалият да се възстанови напълно след лечението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4036

1

lans link

17.11 2023 в 09:23

Полицейски произвол имаше на протестите за сваляне на правителството на статуквото- сниман, показан, доказан. Какво направихте тогава- нищо. Вчера по-скоро са си свършили работата.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика