33-годишен психиатър стана най-младият професор в България

Александра Маркарян 13 февруари 2014 в 15:49 45256 27

Снимка сп. "Тема", архив

Най-младият професор у нас Дроздстой Стоянов

33-годишен психиатър стана най-младият професор в България и най-младият професор в историята на медицината у нас.

Д-р Дроздстой Стоянов е въвел преподаването по личност-центрираната медицина за студенти по медицина, той развива първата в страната ни програма по музикотерапия, въвежда и преподаване по философия на психиатрията към Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, става ясно от рецензията на проф. Валентин Акабалиев, ръководител на катедра „Психиатрия и медицинска психология“ към Медицинския факултет на МУ-Пловдив.

Стоянов става професор в Медицинския университет в Пловдив края на 2013 година в катедра „Психиатрия и медицинска психология“. Защитава пред 7-членно международно жури в състав д-р Валентин Акабалиев, проф. д-р Мария Луиза Канеса Фигейра, проф. д-р Кенет Уилиам Мъсгрейв Фулфорд, проф. д-р Джовани Стангелини, проф. Андрю Грегъри Майлс, проф.  д-р Георги Иванов Попов, проф. д-р Надежда Петрова Маджирова.

Дроздстой става професор с монографичния си труд „Личност, психоклимат и синдром на професионално изпепеляване. Ръководство за диагностика и превенция на бърн аут синдрома при здравни професионалисти“, отпечатан през 2012 г.

Професорът има 151 научни публикации, от които 112 научни труда, работи с четирима докторанти. Той е автор и редактор на пет публикувани монографии, от които две в чужбина, и има участие в три учебника за студенти. На една от монографиите, публикувана в САЩ, е редактор и е включил съавтори от три континента.

„Кандидатът показва изключително добри организаторски умения в организирането и ръководенето на различни научни разработки и проекти (9), финансирани на национално ниво със средства от ЕС“, пише в рецензията си проф. Акабалиев.

Забелязани са над 100 цитирания, от които регистрирани в Scolar Index – 75. Повече от 10 години е работил като хоноруван и редовен преподавател в акредитирани ВУЗ-ове. Работи с четирима докторанти. Трима от тях са защитили успешно.

Не е случайно, че Стоянов е наричан "детето чудо" - само на 15 години той завършва три средни образования - руският дипломатически лицей, английската гимназия "Томас Джеферсън" и средно общообразователно училище.

Роденият на 20 юли 1980 година Дроздстой е син на професорите по психиатрия Дрозда Писева и Стоян Стоянов, а името му е комбинация от малките им имена.

На 21 г. той завършва медицина в София (2002) и се зачислява за докторантура към Медицинския университет в Пловдив (2003-2005). През 2007 г. получава научната степен "доктор", а от 2008 г. има призната специалност по психиатрия. През 2008 г. е избран за доцент.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews