Ексклузивно Борисов предложи Даниел Митов за премиер (обновена)

2517 лева са нужни на четиричленно домакинство за месец, 68% не живеят с достатъчно пари

OFFNews Последна промяна на 12 февруари 2020 в 12:54 2230 0

За нормален живот на четиричленно домакинство, което се състои от двама възрастни и две деца, са необходими 2517 лв. месечно, сочат данните за последното тримесечие на 2019 на Института за синдикални и социални изследвания към КНСБ. Те бяха представени днес на пресконференция от лидера на КНСБ Пламен Димитров и от експерта Виолета Иванова.

68% от домакинствата в България живеят с общ доход на човек под необходимите средства за издръжка, а през същия период на 2018 г. са били около 69, 8%, за 2017 г. 72,2%.

Тези пари са нужни са покриване на разходите за храна, поддържане на жилището, здравеопазване, образование, транспорт, облекло и почивка.

Издръжката на човек от домакинство е 629, 33 лв. За тази цел е нужна нетна работна заплата в не по-малка от 1259 лв.

Според данните за третото тримесечие на 2019 на НСИ нетният размер на средна работна заплата е 969 лв., което е 23% по-ниска от необходимата заплата за нормален живот.

Издръжката за живот в столицата за четиричленно семейство е 3312 лв. - по 812 лв. на всеки член.

Тенденцията, която се наблюдава, е към намаление, но на база статистиката всяко 7-мо семейство от 10 живее с пари под необходимия минимум, коментира президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Той посочи, че има нарастване на групата на бедните, като близо 25% са под прага. За миналата година 1,8 млн. българи са под прага на бедността. От тях голяма част са пенсионери - близо 1,3 млн. души.

В регионален мащаб има сериозни подоходни неравенства. БВП на столицата представлява 40,4% от БВП за страната, като от пет области в страната - София, Варна, Бургас, Стара Загора и Пловдив се формира около 2/3 от БВП на България.

Най-силно е изоставането на средната работна заплата в област Видин, с повече от 35% от средната за страната.

Причините за увеличаването на издръжката на живота са нарастването на цените на хранителните стоки и предимно на месото - заради африканската чума по свинете.

Цената на месото и месните продукти се е увеличила с 15,6%. Мляко и млечни продукти са се увеличили с 4,6%, като по-силно изразено е нарастването при сирената с 5,3%, а най-малко са поскъпнали захарта и захарните изделия с 3,2%.

Нарастват и цените в заведенията за обществено хранене, които достигат годишен ръст до 7,1%, след като за същия период на миналата година е отчетен ръст от 4,8%.

Задълженията за комунални услуги се равняват около 30% от домакинствата. В годините този процент стои един и същ, през 2010 г. те са били 31 процента, а през 2018 г. са 30 на сто.

Нарастват цените на трите основни сегмента, които формират разходите за поддържане на дома. Цените на тока за период една година са се увеличили с 2,9%, на топлоенергията с 3,5%, а на водоснабдяването - с 5,4%.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови