24 НПО-та преминаха обучение за разработване на политка за закрила на детето

ОFFNews 28 януари 2016 в 20:33 3107 2

Представители на 24 неправителствени организации и читалища, работещи за социалното включване на деца и младежи от уязвими групи, преминаха обучение за създаване на политика за закрила на детето. В рамките на два дни, на 22 и 23 януари участниците се запознаха с принципите на работа с деца и младежи, както и с основните концепции за правата на детето. Всички получиха и практически насоки за елементите, планирането и разписването на документ за политика за закрила на детето.

Политиката за закрила на детето е важен инструмент за разбирането на работата с деца сред служителите на една организация и част от нейната идентичност. В разработването й се прилага националното, европейско и международно законодателство. Създаването на такъв документ изисква определяне на мястото на децата в работата на всяка една организация и анализ на нейните мисия, визия и цели през този фокус.

Всички участници в обучението са представители на 24-те организации, които Фондация „Работилница за граждански инициативи“ подкрепи през август 2015 г. по програма „Дъга“ 2015-2017.

Програма „Дъга“ е една от първите в България, финансираща ранно детско развитие. Програмата е насочена към социалното включване на деца и младежи от уязвими групи, базирано на системен подход за развитие и съдейства за намаляване на рисковете от зависимости, трафик и насилие и стимулира активното ангажиране на децата и младежите да бъдат добри граждани. След приключването на програмата се очаква да бъдат подкрепени повече от 2000 деца и младежи, 200 родители, 150 професионалиста, работещи с деца и доброволци и над 3 000 непректи участници между които отново деца, родители и различни специалисти.

„Дъга“ 2015-2017 цели да създаде критична маса организации и съмишленици, които са обединени от нуждата за инвестиране в детското развитие, първичната превенция и неформалното образование.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!