2200 служители на НОИ излизат на протест, искат 30% увеличение на заплатите

OFFNews 25 май 2023 в 07:10 1299 2

НОИ

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

НОИ

Над 2200 работници и служители от Националния осигурителен институт в цялата страна ще стачкуват от 10.00 ч. днес с искания за по-високи заплати. 

Те настояват за увеличение на заплатите в централното управление и териториалните поделения на НОИ с поне 30%.

По изчисления на Синдиката на административните служители към КТ "Подкрепа" за целта ще са нужни 30 милиона лева, което е около 0,14% от бюджета на НОИ. От синдиката настояват допълнителните средства да бъдат предвидени при приемането на Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2023 г.

От КТ "Подкрепа" обръщат внимание, че в проекта на бюджет на ДОО за 2023 г. разходите за персонал на НОИ не са променени изобщо и така няма възможност за никакво актуализиране на заплатите на служителите.

"Очевидно управляващи и политици от всички цветове не знаят или не оценяват труда и отговорностите, които носят заетите там. Това беше и все още е една от натоварените администрации по време на пандемията от COVID-19", посочват оттам.

Те допълват, че служителите на НОИ са професионалисти, които не могат да бъдат лесно заменени, защото притежават изключително специфични знания за пенсионната система и следва да получат подобаващо възнаграждение за отговорностите, които носят.

От КТ "Подкрепа" подчертават, че работещите в НОИ ще отстояват исканията си докрай и, ако те не бъдат изпълнени, ще преустановят работа и ще обявят безсрочни стачни действия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

2

dolivo

25.05 2023 в 08:33

абе индексация ок вероятно

но персонала май трябва да се понамали и ще има още повече за разпределяне

723

1

user4eto

25.05 2023 в 08:26

Точно пък в тази институция, пиявица на гърба на хората, не не мисля, че заслужават увеличения.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика