20 души положиха цветя на паметника на Стефан Стамболов

OFFNews 12 февруари 2016 в 20:40 4572 4

По повод 162 години от рождението на Стефан Стамболов около 20 души днес са положили цветя на паметника на революционера в градинката пред "Кристал" - срещу ЦДНА в столицата, научи OFFNews.

Един от присъстващите - студент, е прочел реч в чест на Стамболов.

"Ще покажем възхищението си към поетът-революционер и държавник, поднасяйки цветя пред паметника му в центъра на София", пишеше във Фейсбук събитието, създадено от организаторите.

Стефан Николов Стамболов е бележит български държавник, революционер, журналист и поет. Апостол на Вътрешната революционна организация, през 1875 и 1876 година той участва в подготовката на Старозагорското и Априлското въстание. След Освобождението се издига в средите на Либералната партия в Княжество България. След преврата от 1886 оглавява Регентството, което потушава размириците в страната с цената на дълготраен разрив на отношенията с Русия и издига на престола княз Фердинанд. През 1887 е назначен за министър-председател и се задържа на власт до 1894 година. Основава и ръководи Народнолибералната партия до смъртта си.

Стамболов е най-дълго управлявалият български премиер след Станко Тодоров и Тодор Живков. Критикуван заради диктаторските си методи, той е сред основоположниците на икономическия и културния подем на България в десетилетията до Балканските войни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови