16 авиокомпании ще компенсират бързо пътниците при отмяна на полет

Елена Николова 30 септември 2021 в 15:55 1125 0

Снимка pixabay

След разговори между Европейската комисия и национални организации за защита на правата на потребителите, 16 авиокомпании ще се ангажират с по-добра информираност и своевременни компенсации при отмяна на полет. 

Във връзка с жалби на пътуващи и промяна на полетите заради пандемията от COVID-19, през 2020 г. ЕК е уведомила европейския регулатур за защита на потребителите да предприеме съответните действия. 

Ангажимент ще поемат авиокомпаниите: Aegean Airlines, Air France, Alitalia, Austrian Airlines, British Airways, Brussels Airlines, Easyjet, Eurowings, Iberia, KLM, Lufthansa, Norwegian, Ryanair, TAP, Vueling и Wizz Air. 

Относно възстановяването на суми, заради промяна на полет, авиокомпаниите ще възстановяват на пътниците парите им до 7 дни, както е предвидено в европейското законодателство. 

Също така пътуващите ще получат подробна информация за правата си като потребители, в случай на отмяна на полет. 

Авиокомпаниите ще отделят и еднакво внимание чрез възможните комуникационни канали на пътниците при анулиране на пътуването, като предложат компенсации. Това включва промяна на маршрута, възстановяване на парите или ваучер. 

Ваучери ще се предоставят единствено, ако потребителят настоява за подобна компенсация. От друга страна, неизползваните ваучери, предоставени в началото на пандемията, могат да бъдат възстановени като парична сума от авиокомпаниите, ако пътуващите поискат това. 

Пътниците, които са резервирали полета си чрез посредник и имат затруднения при възстановяването на сумата си, могат да се обърнат директно към авиокомпанията. От превозвачите пък се очаква да информират пътниците за тази възможност и за всички условия за възстановяване на средства на своите уебсайтове.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!