15,4 млн. за училища и градини: плащат тестове за учителите и надбавки за тестване на учениците

Още толкова отиват за университетите - дават добавки на преподаватели и служители, вдигат стипендиите

OFFNews 04 ноември 2021 в 12:23 1920 0

Снимка Pixabay

Допълнителни 15,4 млн. лв. ще получат училищата и детските градини, реши правителството днес.

Парите могат да бъдат използвани за противоепидемични мерки, включително за тестване на персонала без „зелен сертификат“ с антигенни тестове, както и за допълнителни възнаграждения на учители и непедагогически специалисти, които участват в тестването на децата.

Те ще бъдат разпределени по два критерия – брой паралелки или групи и брой ученици или деца в съответната образователна институция.

8 милиона лева от отпуснатата сума са предвидени в актуализацията на бюджета за 2021 г. Останалите 7,4 млн. лв. са от преструктуриране на разходите на Министерството на образованието и науката за тази година.

13 691 607 лева се разпределят по бюджетите на общините, тъй като повечето училища, детски градини и центрове са общински. Няколко министерства получават целеви средства за държавните училища на тяхно подчинение. На Министерството на младежта и спорта се отпускат 52 466 лева, а на Министерството на културата - 158 772 лева, на Министерството на образованието и науката - 1 497 155 лева.

Висшите училища получават 15 млн. лева за справяне с кризата, гласи друго решение на МС. Парите бяха предвидени в актуализацията на бюджета. С 11,5% ще бъде повишена субсидията за издръжка на обучението (13,6 млн. лв.) Тези пари ще се разпределят като добавка към възнагражденията на преподавателите и служителите за последните три месеца от 2021 г. Със задна дата, от 1 октомври, средствата за стипендии на студентите и докторантите се повишават с 10%, за което ще се използват останалите 1,4 млн. лв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови