14 държави участват в започващото днес учение БРИЗ 2021

OFFNews 11 юли 2021 в 12:50 1638 0

Военноморските сили (ВМС) на България ще участват с 16 бойни и спомагателни кораби и катери, 3 вертолета и с 860 души личен състав в националното военноморско учение с международно участие „БРИЗ 2021“. То се провежда от днес, 11 юли, до 19 юли 2021 г. и е отворено за участие на ВМС от членките на НАТО, съобщиха от Министерството на отбраната.

В учението ще се включат два самолета от българските Военновъздушни сили и представители от Сухопътните войски, Щаба за интегриране на силите на НАТО в България и Военномедицинската академия.

В „БРИЗ 2021“ ще вземат участие общо 14 държави с 30 бойни и спомагателни кораби и катери, 3 самолета, 8 вертолета и 2065 военнослужещи от ВМС на Албания, Белгия, България, Великобритания, Грузия, Гърция, Испания, Италия, Латвия, Полша, Румъния, САЩ, Турция, Украйна, Втората постоянна военноморска група на НАТО и Втората постоянна противоминна група на НАТО от силите за отговор на Алианса.

Двадесет и петият „БРИЗ“ през 2021 г. продължава традицията да се отработва междуведомственото сътрудничество в многонационална среда с активното участие на 26 държавни организации, институции и ведомства от 4 министерства, местни органи на управление, неправителствени и частни организации. Основната цел на учението е да се повиши оперативната съвместимост и взаимодействието между ВМС на участващите страни чрез отработване на съвместни задачи и водене на широк спектър от бойни действия на море в операция за осигуряване на морската сигурност в региона. По време на учението ще бъде извършено сертифициране на командване на тактическа група патрулни кораби съгласно изискванията на НАТО (MAREVAL).

Планирането на учението се извърши под ръководството на командира на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов, който е и общ ръководител на „БРИЗ 2021“. Офицер, провеждащ учението и директор на учението, е капитан І ранг Камен Кукуров – началник на Щаба на ВМС. Командир на многонационалното корабно оперативно съединение е флотилен адмирал Велко Велков – командир на Флотилия бойни и спомагателни кораби.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови