11 украински деца кандидатстват за столичните детски градини

OFFNews 30 март 2022 в 09:26 1117 0

Снимка Pixabay

Единадесет заявления за детска градина са постъпили в Столична община от украински семейства. Само 5 от тях са за задължителната предучилищна възраст - 5-6 г. Тази година децата от Украйна ще могат да кандидатстват наравно с българчетата. 

Към Столичната община (СО) е сформирана работна група, която насочва тези деца към свободни места в детските градини.

В момента от страна на украинските семейства има интерес за създаване на детски центрове, в които работят украински доброволци. Столична община, заедно с неправителствена украинска организация, е създала такъв център в "Красно село", който се очаква да започне да функционира до броени дни, съобщи Мария Минчева от дирекция "Образование" в СО.

Децата от Украйна ще се борят наравно с всички за градина в София

Ако има интерес от неправителствени организации, СО може да предостави и помещения в училищата, за да може да се създадат такива центрове, каза още Минчева.

Обявените свободни места в детските градини в София са малко над 13 300. До 12 май всички родители могат да заявят своите предпочитания в коя детска градина или ясла искат да бъде детето им. Първото класиране излиза на същия ден.

И тази година обаче има недостиг на места. В София той е най-голям в районите Лозенец, Триадица и Витоша. Най-вече при децата в яслена възраст, уточни Минчева.  

По думите ѝ продължава строителството на нови детски градини. Основният ангажимент сега е насочен към увеличаване на местата за деца от 3 до 6 години. Към момента се строят 17 детски градини в Триадица, Витоша, Овча Купел, Надежда, Люлин - повече от 10 района.

Очаква се до началото на новата учебна година да се открият допълнително над 600 места за деца в градински групи, каза Минчева. През 2021 около 10 000 деца останаха извън детските градини и яслите в страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови