11 млн. жилища из Европа стоят необитавани

OFFNews 25 февруари 2014 в 11:23 2315 1

11 млн. са жилищата в Европа, които стоят необитавани. Данните бяха изнесени от британския в. "Гардиън".

Най-много незаети домове има в Испания - повече от 3.4 милиона, в Италия и Франция необитаеми са по над 2 милиона жилища. В Германия свободните апартаменти наброяват 1.8 милиона, във Великобритания броят им надхвърля 700 000. 300 000 свободни жилища има също в Гърция, 736 000 в Португалия и над 400 000 в Ирландия.

В същото време броят на бездомните в Европа е около 4.1 милиона души, отбелязва изданието. 

Ирландските власти са разрушили 40 сгради, превърнали се в необитаеми след строителния бум, като сега тече подготовка за събарянето на други 1300 недовършени обекта. На Ирландия ще са ѝ необходими 43 години при сегашния нисък ръст на населението, за да бъдат заселени необитаваните в момента жилища, прогнозират експерти от "Дойче банк".

Много от свободните жилища се намират в големи туристически курорти и са изградени по време на строителния бум в периода 2007 - 2008 г. Тогава обаче избухна и финансовата криза и в резултат на това повечето от новоиздигнатите сгради останаха без обитатели. Много от необитаемите къщи са купени като инвестиция от хора, които изобщо не са имали намерение да живеят в тях. Други стотици хиляди недостроени жилищни сгради вече са съборени в опит да се стабилизира цената на готовите апартаменти.

"Само половината от пустеещите жилища са достатъчни, за да няма повече хора без дом", обяснява Фрийк Спинвин, ръководител на неправителствената организация FEANTSA, занимаваща се с проблемите на бедните в Европа.

Спинвин смята, че проблемът с бездомниците се влошава в целия ЕС и правителствата бързо трябва да действат. През януари депутатите в Европейския парламент приеха резолюция, в която настояха Европейската комисия да "разработи стратегия за борба с бездомничеството, без повече да отлага". Документът бе одобрен от 349 от депутатите, а само 45 гласуваха против.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови