109 машини чистят снега по републиканските пътища

OFFNews 27 февруари 2022 в 12:17 1422 0

Снимка АПИ

Сняг вали в област Смолян, по високопланинските райони на областите Благоевград, Пазарджик, Софийска, прохода Троян-Кърнаре. 109 снегопочистващи машини обработват пътните настилки в районите със снеговалеж, за да се осигури безопасно пътуване на шофьорите по републиканските пътища, съобщи АПИ. 

Обработката на настилките продължава особено по усойните места, където има предпоставка за хлъзгавост и заледяване при понижение на температурите. При необходимост в почистването ще се включат и допълнително машини.

Шофьорите трябва да карат със скорост, съобразена със зимните условия, да не предприемат рискови маневри, както и изпреварване на снегопочистващата техника. Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за зимни условия, затруднява пътуването на всички останали шофьори и работата на снегопочистващата техника, предупреждават от пътната агенция. 

Екипите на пътноподдържащите фирми предприемат необходимите действия за обработка на трасетата - автомагистралите, най-натоварените направления по първокласната и второкласната пътна мрежа и проходите, осигуряващи връзките между Северна и Южна България.

За повишаване безопасността на движение при необходимост е възможно да се затварят отделни участъци за обработване на настилките с химически вещества и инертни материали. Там, където се налага заради силния вятър, снегонавяванията и слаба видимост, е възможно трафикът да се ограничава временно до подобряване на метеорологичните условия и почистването на пътя.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа от интернет страницата на АПИ – www.api.bg, както и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието по републиканските пътища.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови