1,1 милиона долара за часовника на Хитлер, продаден на скандален търг

OFFNews 01 август 2022 в 07:13 2537 0

Златен часовник на Хитлер

Снимка Getty Images

Друг часовник на Хитлер, продаден на търг в Мюнхен през 1990 г. за 40 000 марки

Часовник, за който се твърди, че е принадлежал на нацисткия лидер Адолф Хитлер, бе продаден за 1,1 милиона долара на търг в САЩ. Часовникът „Хубер“, продаден на анонимен купувач, показва свастика и е с гравирани инициали AH, съобщава Би Би Си.

Търгът на аукционната къща "Аликзандър хисторикъл окшънс" (Alexander Historical Auctions) в Мериленд предизвика бурните реакции на еврейски лидери.

Въпреки острата позиция, аукционната къща, която и преди е продавала нацистки сувенири, заяви пред германските медии, че целта й е да запази историята.

От "Аликзандър хисторикъл окшънс" уточняват още, часовникът вероятно е бил подарък за рождения ден на фашисткия лидер през 1933 г., годината, в която той става канцлер на Германия.

Часовникът е взет като сувенир от френски войник при щурма на Бергхоф – планинското убежище на Хитлер през май 1945 г. Смята се, че оттогава е препродаван няколко пъти.

Сред другите артикули в търга са били рокля, която е принадлежала на съпругата на Хитлер - Ева Браун, снимки с автографи на нацистки служители и жълта платнена звезда на Давид, отпечатана с думата "Юда".

Отворено писмо, подписано от 34 еврейски лидери, описва продажбата като "отвратителна" и призовава нацистките предмети да бъдат изтеглени от търга.

Равин Менахем Марголин - председател на Европейската еврейска асоциация, каза, че търгът е "подкрепил онези, които идеализират това, което защитава нацистката партия. Въпреки че е очевидно, че уроците от историята трябва да бъдат научени – и законните нацистки артефакти наистина принадлежат на музеи, предметите, които продавате, очевидно не са“, пише той.

От "Аликзандър хисторикъл окшънс" коментират преди продажбата, че целта е да се запази историята и че повечето продадени предмети се съхраняват в частни колекции или са дарени на музеи на Холокоста.

Документите, предоставени от аукционната къща, гласят, че тя не може да предостави доказателство, че Хитлер действително е носел часовника. Но оценка от независим специалист заключава, че "по всяка вероятност" принадлежи на него.

Въпреки че цената на часовника беше над 1 милион долара, той не достигна оценката на аукционната къща от 2 до 4 милиона долара, уточнява Дойче веле.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови