Навални се оплака от среднощни проверки по сигурността

OFFNews 31 май 2021 в 20:07 2689 0

Снимка архив

Руският опозиционер Алексей Навални се оплака от неоснователни среднощни проверки по сигурността и поиска от съда те да бъдат прекратени, предава Асошиейтед прес.

Във видео съдебно заседание, Навални призова нощните проверки да бъдат прекратени и допълни, че "на практика те представляват вид изтезание". Независимата телевизия "Дожд" разпространи кадри от заседанието, на които Навални твърди:

"Просто искам да спрат да идват при мен през нощта. Какво направих? Качих се на оградата ли? Тунел ли изкопах? Или извадих пистолет на някого? Просто обяснете защо ме обявиха за заплаха за сигурността?"

Навални заяви още, че всеки подложен на такива изтезания би полудял до седмица.

Руският опозиционер беше арестуван на летището след завръщането си от Германия, където се лекуваше след натравяне с Новичок, за каквото потвърдиха редица международни организации. След това беше преместен  в наказателна колония, където по-късно обяви гладна стачка заради отказан достъп до лекарски прегледи. На този фон в момента се прокарва закон, който забранява на членовете на "терористични" организации. Като такива са обявени и всички свързани с Навални организации, което означава, че нито той, нито някой от подкрепящите го ще може да се кандидатира за предстоящите парламентарни избори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови