Навални съобщи, че срещу него вървят три нови дела

OFFNews 25 май 2021 в 16:49 1986 0

Снимка Архив

Руският опозиционен политик Алексей Навални, който е в наказателна колония, съобщи в профила си в Инстаграм, че срещу него са образувани три нови наказателни дела. Това той е научил от следовател, който го е посетил в затвора предния ден.

Навални каза, че по първия случай го обвиняват в „кражба“ на дарения от неговата Фондация за борба с корупцията, докато втори случай „ме обвинява, че насърчавам гражданите да отказват да изпълняват своите граждански задължения“.

Третото дело срещу 44-годишния критик на Кремъл е за обида на съдия.

Съдия Вера Акимова осъди и глоби Навални през февруари по обвинение в клевета срещу ветеран от Втората световна война, който се появи заедно с общественици в телевизионна реклама, популяризираща конституционните реформи на президента Владимир Путин. Реформите, приети на публично гласуване миналата година, позволяват на Путин да остане на власт до 2036 г., ако реши да се кандидатира за своя пети и шести президентски мандат.

"Така че не си мислете, че просто седя тук в килията си, пия чай и се шегувам", каза той иронично в публикацията си.

"Моят мощен престъпен синдикат се разраства. Извършвам все повече престъпления. Все повече разследващи са заети с мен, а не с такива глупости като убийства, грабежи и отвличания. Смятахме, че за това ни трябва Главното следствено управление и неговите "следователи по особено важни случаи", добави той.

Навални излежава присъда в затвора по обвинения в присвояване, които според него са измислени заради политическата му дейност.

44-годишният опозиционер е в ареста от януари, когато се завърна в Русия след седмици на медицинско лечение в Германия от отравяне с нервно-паралитичен агент през август. Според него и  според международно журналистическо разследване, то е извършено от оперативни служители на Федералната служба за сигурност в по нареждане на президента Владимир Путин.

Кремъл отрече каквато и да е роля в отравянето. След затварянето на Навални обаче Кремъл засили кампанията си срещу него и неговите сътрудници.

Долната камара на парламента на Русия на 25 май провежда второ четене на законопроект, който ще забрани на привържениците на Навални и членове на "екстремистки" организации да бъдат избирани на какъвто и да е пост.

Вече са предприети стъпки фондацията на Навални и две други негови граждански организации да бъдат обявени за „екстремистки“ преди парламентарните избори през септември. Съдебно заседание по този въпрос е насрочено за 9 юни.

Социологическите проучвания показват едни от най-ниските нива на подкрепа за управляващата партия "Единна Русия".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!