Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тукПриемам

Агенцията по трансплантации отрече мъж да е отстъпвал място на дете за операция

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 17 март 2017 в 14:14177444

Изпълнителната агенция по трансплантациите (ИАТ) опроверга историята, излъчена в телевизионни репортажи и отразена в масивно в медиите, за възрастен мъж, който отстъпил реда си за трансплантация на дете.

На 14 март в новинарските емисии беше излъчен репортаж за Ахмед Моллов, отстъпил реда си за бъбречна трансплантация на дете и нуждаещ се от спешна помощ в момента. Чрез медиите беше отправена молба за събиране на средства за бъбречната трансплантация на Моллов в чужбина.

Проверка в Служебния регистър на Изпълнителната агенция по трансплантация показал, че Ахмед Моллов не е получавал ред за трансплантация на бъбрек. Освен това, в ИАТ не били открити данни за извършена трансплантация на 14- годишно дете през цитирания в медиите период.

От агенцията посочват, че Ахмед Мустафов Моллов е включен в Служебния регистър на Изпълнителна агенция по трансплантация като нуждаещ се от бъбречна трансплантация на 25.01.2011 г.

За периода от 2011 г. до момента няма информация, че Моллов е бил сред извиканите потенциални реципиенти, съвместими с донора, при реализираните донорски ситуации.

Не е извършвана и трансплантация на 14-годишно дете, за която Ахмед Моллов да е отстъпвал реда си. Това няма и как да се случи, защото децата под 18 години винаги са с предимство при нужда от трансплантации, заявиха от агенцията.

“За бъбреци, осигурени от трупни донори на възраст до 35 г. и непопадащи в категорията "гранични органи", първо се търси реципиент на възраст до 18 г. При намиране на такъв, съвместим по кръвна група АВ0 и със HLA съвместимост, органът се предлага първо за него. При липса на съвместими чакащи до 18 г. възраст, реципиентите се подбират по стандартния ред на т. I до VII.“, е записано в законодателството.

От агенцията уточняват, че тази информация е била предоставена на медиите още преди излъчването на репортажите. След тяхното излъчване за два дни бяха събрани 80 000 лева по сметката на Моллов, което ще покрие разходите за бъбречната трансплантация и той може да замине на лечение.

За резултатите от проверката по случая “Ахмед Моллов“ е бил уведомен и министърът на здравеопазването д-р Илко Семерджиев.
elbarbudo

Рейтинг : 1275

17.03 2017 в 16:13 4
+ 2
- 0
Класически fake news!
Димитър Костов

Рейтинг : 1007

17.03 2017 в 16:02 3
+ 2
- 0
А не е ли редно да махнете сметките поне от предната си статия?
Denis Rizanov

Рейтинг : 17550

17.03 2017 в 15:03 2
+ 3
- 2
Владимир Йончев, готов ли сте да възстановите парите на дарителите от този форум при поискване?
И ти участва в жабешкия хор.
И по омерзителното в случая е, че "От агенцията уточняват, че тази информация е била предоставена на медиите още преди излъчването на репортажите." предварително сте били уведомени, че няма такъв случай.
Мариян

Рейтинг : 1646

17.03 2017 в 14:31 1
+ 6
- 0
Еййй, аман от мошеници бе! Макар като се замисля човек в отчаянието си какво ли не би сторил, за да оцелее я той, я някой негов близък... А медиите не трябва ли първо да проверяват достоверността на случаите и чак тогава да ги публикуват и да дават банкови сметки и смс-номера? Иначе излиза, че всеки може да измисли някаква история, да даде банкова сметка и да чака постъпления. Несериозно е.
 
Още от : Здраве
30 март 2017
FACEBOOK
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.