Опасна съдебна практика може да наложи цензура на достъпа до информация

Юлиан Христов 23 май 2017 в 12:46 3950 1

Съдебна практика налага опасна практика за цензура на достъпа до информацияОпасна съдебна практика може да наложи цензура на достъпа до информация

Установена от близо година съдебна практика е на път да утвърди опасна тенденция за налагане на специфична цензура върху достъпа до информация. 

Става въпрос за дела по обжалване на откази за достъп до обществена информация. От близо година със свои решения на Върховният административен съд (ВАС) присъжда юристконсулски възнаграждения, които обжалващият отказа за достъп до информация трябва да плати на съответната институция, отказала му да даде исканата информация. 

Това е и една от констатациите, които Програма "Достъп до информация" прави в годишния си доклад за състоянието за състоянието на достъпа до информация за 2016 година. Пред OFFNews адвокат Александър Кашъмов обясни, че това е проблем, който създава възпираща практика. 

"Ако това е журналист, на когото това му е работата – имахме няколко случая на журналисти миналата година, които бяха осъдени да плащат разноски – това са много опасни негативни тенденции. В нормалния свят е дори обратното – може на заявителя да се присъдят разноски, а не обратното - държавната институция да си покрива разноски, които не е направила", обясни той. 

По думите му тази практика е опасна и би могла да откаже други журналисти да атакуват откази за достъп до информация в съда. 

"Тази практика има възпиращо въздействие спрямо други журналисти, които биха се замислили дали да атакуват в съда отказ от информация. Получава се една специфична цензура", обясни адвокат Кашъмов.

Друг констатиран проблем е голямото забавяне в графика на ВАС, където тези дела се разпределят на едно отделение и в момента се насрочват дела за края на 2018 година. Това води до проточване на делата и евентуална загуба на актуалност на търсената информация от заявителя.

Подобен е и случаят с дело на редакцията на OFFNews срещу отказ на НСО да предостави информация за охраната на Лютви Местан. Поводът е случаят, при който стана ясно, че охраната на бившия лидер на ДПС е свалена, като в резултат той потърси закрила в турското посолство в София. Със свое решение от април 2016 г. Административен съд София - град задължи НСО да предостави търсената информация, но в същото време присъди и възнаграждение за юристконсулта на службата. 

Предстои по случая да се произнесе ВАС като втора инстанция, а делото е насрочено за края на 2017 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови