Опустошеният древен град Нимруд (снимки и видео)

ОFFNews 16 ноември 2016 в 14:54 14943 5

Древната асирийска столица Нимруд - днес град в Ирак, обявен за част от световното културно наследство от ЮНЕСКО - тъне в развалини. Ценни артефакти, свидетелстващи за древния живот в Месопотамия, са унищожени. Статуи са разбити, а от древния огромен зикурат е останала само малка част.

Това виждат журналисти от Би Би Си, които влизат в окупирания доскоро от "Ислямска държава" град и снимат това, което е останало от него. Навлизането в Нимруд става възможно, след като правителствените сили си върнаха контрола над него. Военните сражения за града бяха част от офанзивата срещу джихадистите с цел завземане на Мосул, който беше изцяло под техен контрол в продължение на две години.

Нимруд се намира на около 30 км от Мосул, на източния бряг на река Тигър. През 879 г. пр. Хр. градът е обявен за столица на Асирия от цар Ашурназирпал Втори, под чието управление градът е сред най-големите и проспериращи в света. Тогава Асирия е в разцвет и се превръща в първата световна империя. Тя обхваща териториите на целия Близък Изток и Египет. Като столица на империя, Нимруд е пазел несметни богатства. Тогава е построен и царският дворец, чиято красота е описана в Библията. На входа му стоят известните статуи, изобразяващи бикове с човешки глави.

Изграден е и един от най-големите зикурати по това време в Месопотамия. През 1989 година под руините му е намерено Нимрудското съкровище - колекция от 300 бижута, която се определя от археолози като най-ценната откривана находка след гроба на Тутанкамон.

Във видеото може да видите кадри от града преди завземането му от ИДИЛ:

За съжаление, от богатото културно наследство е останала една малка част след години на опустошение:

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!