Макрон: ЕС трябва да се реформира или да очаква Фрекзит

ОFFNews 01 май 2017 в 15:13 7437 1

Снимка Wikimedia Commons

Водещият кандидат за президент на Франция Еманюел Макрон заяви за Би Би Си, че Европейският съюз трябва да се реформира, иначе ще бъде изправен пред перспективата за Фрекзит, предава БТА.

Проевропейският центрист направи изявлението в последната седмица на кампанията преди балотажа на 7 май, на който ще премери сили с крайнодясната кандидатка и евроскептичка Марин льо Пен.

Льо Пен се възползва от антиевропейските настроения и обеща референдум за членството на Франция в ЕС. Тя спечели подкрепата на населението в земеделските и бившите индустриални райони с обещанието да върне контрола на Франция над границите й и да прекрати имиграцията.

"Аз съм проевропеец и постоянно защитавам по време на кампанията си европейската идея и европейската политика, защото вярвам, че те са много важни за френския народ и за мястото на страната ни в глобализацията", заяви Макрон пред Би Би Си. "Но същевременно трябва да погледнем истината в очите, да се вслушаме в хората и в това, че те са изключително гневни днес и нетърпеливи, ЕС не бива да продължава да функционира по този начин."

Макрон добави, че ако бъде избран за президент, една от задачите му ще бъде дълбокото реформиране на ЕС и на европейския проект. Ако позволим ЕС да продължи да функционира както сега, би било "предателство", подчерта той.

По-късно днес Макрон и съперничката му Льо Пен ще говорят на митинги в Париж. Очакват се и традиционните първомайски демонстрации. Профсъюзите ще призоват членовете си да не допуснат Марин льо Пен до Елисейския дворец, а основателят на Националния фронт Жан-Мари льо Пен, когото неговата дъщеря изключи от партията, ще поведе поход от статуята на Жана д'Арк.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови