Ненчев: С ген. Радев трябва да се занимава прокуратурата

OFFNews 02 септември 2016 в 09:14 7798 2

Да се твърди, че българската авиация е приземена, е национално безотговорно.

Така военният министър Николай Ненчев коментира думите на бившия шеф на ВВС и настоящ кандидат-президент на БСП ген. Румен Радев по бТВ. 

„Аз вече не вярвам на нито една дума на Радев. Той твърдеше на няколко пъти, че авиацията ще бъде приземена. Когато бяха БСП и служебното правителство и направи шоуто (голямото авиошоу „Това сме ние” от 2014 г.-б.р.), имахме 8 изправни МиГ-29. Сега имаме 9. През ноември ще получим още 2 двигателя от Полша – стават 10”, посочи Ненчев.

Той допълни, че е обявена безпрецедентна за последните 25 г. процедура за доставка на още 10 неизползвани или ремонтирани двигателя, както и за други резервни части. На този фон, според министъра, за охраната на въздушното ни пространство са необходими два изтребителя и един дежурен. 

„Българските военновъздушни сили изпълняват задачата по охрана на въздушното пространство самостоятелно или съвместно с други съюзници – по закон няма възможност да предоставим въздушното си пространство”, подчерта Ненчев.

Министърът посочи, че т.нар еър полисинг идва след решение на парламента от февруари и е странно, че командирът на ВВС не е хвърлил оставка тогава. „Оказва се, че български генерал не приема инициатива на Народното събрание, с това поведение трябва да се занимава прокуратурата”, посочи Ненчев и изрази мнение, че с това поведение трябва да се занимава прокуратурата.

Той допълни, че за пристигналите у нас американски самолети България няма да плаща нищо, а по-нататъшно участие на чужди машини за еър полисинг е обект на двустранни договори. Министърът подчерта, че нашите ВВС могат сами да пазят българското небе, но за пилотите е полезно да летят с колеги от други страни.

По отношение на отлаганото от години закупуване на нови изтребители, Николай Ненчев посочи, че вече има инвестиционен проект за 1,5 млрд. лв., с които да се купят 10 самолета. Договорът трябва да бъде подписан до края на годината.

„Ген. Радев днес е кандидат на БСП, партията, която не подкрепя инвестиционния проект за нови изтребители. Как се чувства в тази компания, как разговаря с тези хора, които не подкрепят проекта?”, запита Ненчев. Според него за генерала е имало индикации, че се готви за политическа кариера.

Министърът отбеляза, че сегашната жена на генерала е финансист във ВВС и това е „много тежък конфликт на интереси”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!