Мониторингът остава, ЕС ни предлага помощ за съдебната реформа

ЕК изпрати 17 препоръки. Прилагането им ще доведе до отпадане на механизма

ОFFNews 25 януари 2017 в 13:54 6700 5

За повече прозрачност, борба с корупцията по високите етажи и необратима съдебна реформа призовава Европейската комисия в доклада си за напредъка на България по механизма за сътрудничество и проверкам (МСП), представен днес. Мониторинговият доклад засега остава, но ЕК изпраща 17 конкретни препоръки, изпълнението на всяка от която би довело до отпадане на мониторинга в определени области, а впоследствие и на целия механизъм, посочват авторите на доклада. Следващият доклад се очаква до края на 2017 г.

"През последните 10 г. България постигна значителен напредък в изпълнението на реформите по МСП, особено що се отнася до законодателните и институционалните промени в съдебната сфера. Предвид значителния допълнителен напредък, отбелязан миналата година, постигнатото до момента позволява да се пренасочи вниманието към оставащите ключови стъпки, които трябва да бъдат предприети за постигане на целите по МСП и следователно за завършване на този важен процес", отбелязва зам. председателят на ЕК Франс Тимерманс.

Показателите обаче не са изпълнени в задоволителна степен, пише в документа. Затова авторите на доклада са включили "ограничен брой ключови препоръки, които да очертаят пътя към временното прекратяване на наблюдението по отделни показатели, а след това и към приключването на процеса по механизма".

Какво препоръчва мониторинговият доклад:

1. Прозрачен избор на членовете на бъдещия ВСС, като преди избора на членовете от парламентарната квота следва да се проведе публично изслушване в Народното събрание и да се даде възможност на представителите на гражданското общество да коментират кандидатите.

2. Назначаването на висши съдебни длъжности да бъде прозрачно и да се основава на качествата на кандидатите. Това следва
да важи и за предстоящото назначаване на нов председател на Върховния административен съд.

3. Да се подобрят практическото функциониране на Инспектората на ВСС и последващите действия на ВСС в отговор на констатациите на Инспектората, особено по отношение на въпроси, свързани с почтеността на магистратите; да се обмисли възможността за отправяне на искане за външна помощ, например от СПСР и/или Съвета на Европа.

4. Изменения на Наказателно-процесуалния кодекс и Наказателния кодекс за подобряване на нормативната уредба на наказателното преследване на корупцията по високите етажи на властта и тежката организирана престъпност. 

5. Да се публикува за обществена консултация доклад, в който подробно се отчита напредъкът по изпълнението на националната стратегия за съдебна реформа и се определят оставащите стъпки, които трябва да бъдат предприети. Да
се създаде механизъм за непрекъснато публично отчитане на напредъка през оставащата част от периода за изпълнение на стратегията. 

6. Да се намери решение на положението с натовареността в най-натоварените съдилища въз основа новите стандарти за натовареност и да се постигне съгласие по пътна карта за реформа на съдебната карта едновременно с развитието на електронното правосъдие.

7. Да се изготви пътна карта за изпълнение на препоръките на СПСР във връзка с реформата на прокуратурата и взаимодействието ѝ с другите институции, включително механизъм за отчитане на постигнатия напредък пред широката
общественост. 

8. Да се изготви пътна карта за изпълнението на препоръките, съдържащи се в изследването, включително механизъм за отчитане на постигнатия напредък пред широката общественост. 

9. Нова нормативна уредба относно борбата с корупцията в съответствие с целите, изложени в стратегията за борба с корупцията, и да се осигури прилагането на тази уредба. Да се създаде ефективен орган за борба с корупцията. 

10. Реформа на Закона за администрацията с цел укрепване на вътрешните инспекторати в държавната администрация.

11. На основата на анализа на приключили дела да се изготви пътна карта за взаимодействие между всички съответни институции за отстраняване на слабостите при разследването и наказателното преследване на случаи на корупция
по високите етажи на властта, като тази карта следва да включва и механизъм за отчитане на постигнатия напредък пред широката общественост. 

12. Да се създаде механизъм за публично отчитане на напредъка по дела за корупция по високите етажи на властта, за които вече има информация в общественото пространство. При зачитане на презумпцията за невиновност, главният прокурор следва да докладва за разследванията и за повдигнатите обвинения. Върховният касационен съд и Министерството на правосъдието следва да докладват за постановените осъдителни присъди, както и за изпълнението на наказанията.

13. Външен контрол върху предварителните проверки на процедурите за обществени поръчки и върху свързаните с тях последващи действия, включително върху последващите проверки, както и във връзка с разкритите случаи на конфликт на интереси или корупция и коригиращите мерки за отстраняване на установените пропуски. 

14. Мерки за противодействие на корупцията по ниските етажи на властта във високорискови сектори в рамките на
държавната администрация, като се черпи вдъхновение от постиженията в Министерството на вътрешните работи. Следва да бъдат продължени усилията в Министерството на вътрешните работи.

15. Механизъм за публично отчитане на напредъка по изпълнението националната стратегия за борба с корупцията за оставащата част от периода на изпълнение на стратегията.

16. Механизъм за публично отчитане на напредъка по дела за корупция по високите етажи на властта, за които вече има информация в общественото пространство. При зачитане на презумпцията за невиновност, главният прокурор следва да докладва за разследванията и за повдигнатите обвинения. Върховният касационен съд и Министерството на правосъдието следва да докладват за постановените осъдителни присъди, както и за изпълнението на наказанията.

17. Да се приемат необходимите изменения на Закона за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество и да се гарантира, че Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество ще продължи да работи независимо и ефективно.

В докладите на ЕК по механизма от 2015 г. и 2016 г. бе възможно да се потвърдят важните стъпки, предприети от българските власти с цел реформата да бъде върната на дневен ред. През 2016 г. България постигна допълнителен значителен напредък при изпълнението на стратегията за съдебна реформа, а същевременно националната стратегия за борба с корупцията все още е в ранна фаза на изпълнение. В по-общ план през последните десет години цялостният напредък не беше толкова бърз, колкото се очакваше, и продължават да съществуват редица значителни предизвикателства, които трябва да бъдат преодолени. Новото правителство ще трябва да доведе реформата до сигурни необратими резултати. Ето защо в настоящия доклад не може да се заключи, че на този етап показателите са изпълнени в задоволителна степен, пише в документа. Могат обаче да се набележат ограничен брой ключови препоръки, които да очертаят пътя към временното прекратяване на наблюдението по отделни показатели, а след това и към приключването на процеса по механизма.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12212

4

terorero

25.01 2017 в 15:31

Не Русия ще е виновна за разпадането на ЕС а собствената му неефективност. 10г. сме в ЕС през които минаха и КТБ и Белене и маса корупционни сделки в чудовищни размери. И днес получаваме поредния доклад с някакви намерения и препоръки. Няма шанс тоя съюз. Не, че Русия не е тоталитарна и проядена от корупция, но ЕС е шокиращо неадекватен, тромав и безпомощен. Бият го като маче у дирек. Но след като там има хора като Фараж, Бареков, Станишев..няма как да очакваме друго. Путин ще ни пусне един бърз референдум и до седмица ше си ни приберат без дори един изстрел. Като спим и пак гласуваме за ДС и комунягите..ще сърбаме попарата дружно. Тоя дето ни продадоха..и ние защото не ги спряхме а само си цъкаме фейсбука.

42249

2

Denis Rizanov

25.01 2017 в 14:39

72% от българите или поне от интервюираните, ще останат доволни от това решение.