Quantcast

ЕК представя доклада си за България

OFFNews Последна промяна на 25 януари 2017 в 08:06 1927 0

Европейската комисия (ЕК) ще представи утре докладите за България и Румъния по механизма за сътрудничество и проверка. Предвижда се докладите да оценят напредъка на двете държави от въвеждането на механизма преди десет години.

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер изрази неколкократно очакването механизмът да бъде прекратен до края на мандата на комисията през 2019 г.

В миналогодишния си доклад ЕК изрази очакването нашата страна да доразвие предприетите мерки за подобряване на надеждността на случайното разпределение на делата и на назначенията в съдебната система. Комисията препоръча реформа на Висшия съдебен съвет (ВСС) чрез необходимите изменения в Закона за съдебната власт. Докладът отбелязваше нуждата от постигането на резултати, показващи прозрачно и последователно вземане на решения от ВСС по назначенията, при ясни стандарти за професионални качества и етика. Препоръката за осъвременяване на българските наказателни закони също остана в сила. Препоръчваше се цялостна реформа на наказателната политика в съответствие с идеите, заложени в стратегията за реформа на съдебната система, припомня БТА.

По отношение на борбата с корупцията комисията очерта задачата за бързо повторно разглеждане от Народното събрание на предложенията на правителството за нов закон. ЕК настоя за продължаване на действията за справяне с корупцията сред редовите служители на МВР.

В областта на борбата с организирана престъпност се посочваше, че България трябва да постигне резултати с налагането на окончателни присъди. Комисията очакваше приемането на подобрения в Закона за отнемане на незаконно придобито имущество.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !