Незаконна сеч унищожава гори край София

OFFNews 09 април 2017 в 12:40 5526 1

Незаконна сеч е унищожила 180 декара борова гора над столичния квартал Сеславци, съобщава Нова телевизия.

Горски служители са констатирали нарушението, при което са изсечени голям брой дебели дървета, оставяйки само крехките и тънките, негодни за продажба. 

"Такъв случай не сме виждали досега. Ако е трябвало да се отсече едно на всеки десет, тук са отсечени 6-7 на всеки 10 дървета", твърди пред Нова Александър Дунчев от WWF.

Секачите опитали да прикрият нарушението като нанесат боя по пъновете от отрязаните дървета. Инспекторите от Югозападното държавно предприятие (ЮЗДП) забелязват, че има спрей и по стърготините от дърветата, което показва, че той е напръскан след отсичането. Намерен е и самият спрей, използван за фалшивата маркировка.

От ЮЗДП обясняват, че би трябвало районът да се проверява от Държавно горско стопанство-София поне веднъж седмично, но това очевидно не се е случило. Затова предстоят наказания за горските служители, които не са свършили работата си. Според Александър Дунчев сечта не е никак нова и е продължила около три месеца - факт, който той обяснява с протекции над фирмата, извършила нарушението.

Фирмата-изпълнител „ВДК-ЛЕС” ЕООД ще бъде дадена на прокуратурата, коментира директорът на ЮДЗП инж. Дамян Дамянов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!