Какво са пили на Тайната вечеря Исус и учениците му

OFFNews 13 април 2017 в 14:59 23313 3

Библията дава доста изчерпателен отговор на въпроса "Какво би направил Исус?". Но за християните възниква и друг въпрос: какво е пил Исус?

За да отговорим на този въпрос, от ключово значение е мястото и времето на Тайната вечеря на Исус и неговите учениците, преди да бъде разпнат. Три от четирите истории за живота на Исус в Библията - известни като Евангелия, посочват, че тя се е състояла в четвъртък преди честването на Пасха около 30 г. от Новата ера, заяви отец Даниел Кендал, професор по теология в Университета на Сан Франциско за приложението за вино Vivino, цитиран от Independent.

"За разлика от Йоан Кръстител, Исус е пиел вино", обяснява отец Кендъл и добавя: "От описанията става ясно, че най-вероятно става въпрос за "Седар". Тъй като това е била и все още е най-важния ритуал на евреите, виното вероятно е било част от празненството".

Въпреки че сортовете грозде не са били конкретизирани и не са им давани имена, както сега, вино се е правело в тази част на Близкия изток от около 4000 г. преди Новата ера.

Археологическите свидетелства предполагат, че около времето на Тайната вечеря, богатите концентрирани вина са били популярни, посочва д-р Патрик Макгавърн, професор по антропология в Университета в Пенсилвания и директор на биомолекулярен археология Проект за Кухня, ферментирали напитки и здраве в Университета на Пенсилвания музей във Филаделфия.

В древна Юда, близо до Йерусалим, където е била Тайната вечеря, археолозите са намерили съд с надпис "вино от черни стафиди". Това означава, че производителите на вино може да са използвали грозде, изсушено на лозата или на слънце, за да получат сладко, гъсто вино. В близост до този регион са открити и съдове с надписи "пушено вино" и "много тъмно вино". 

Въпреки че по това време е било популярно виното да се разрежда с вода, в Йерусалим са харесвали богато, концентрирано вино, посочва д-р Макгавърн. 

За обогатяване на вкуса на виното са използвани подправки и плодове - нар, мандрагора, шафран и канела, а дървесна смола е добавяна за по-доброто му консервиране. Така че виното, което са пили на Тайната вечеря, може да наподобява греяното вино, което някои от нас пият на Коледа. 

Макар че не е ясно какво вино точно е пил Исус на Тайната вечеря, д-р Макгавърн се шегува: "Ако някой може да намери Светия Граал и да го прати в лабораторията ми, можем да го анализираме и ще ви кажа. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12165

3

meta11

13.04 2017 в 21:23

Black label и троянска сливова!

21272

2

Гароне

13.04 2017 в 18:14

Да питат Юда, нали той е платил сметката, че бил взел едни пари.

63994

1

Red or Dead

13.04 2017 в 16:54

Моля да коментират САМО присъствалите ЛИЧНО!!
Всичко друго е свободно съчинение по картинка!