Да оцелееш на въпреки - историята на най-големия късметлия в света (видео)

OFFNews 15 май 2014 в 14:28 44415 1

Историята, която ще ви разкажем, е на хърватина Фран Селак - човекът, който седем път успява да се спаси от сигурна смърт. Тя започва още през 1962 година, а събитията, които следват, превръщат Селак едновременно в най-големия късметлия и в най-големия карък. Вие ще прецените дали това е така.

Преди 52 години Фран пътува с влак от Сараево до Дубровник, когато превозното средство излиза от релсите и пада в ледена река. Десетки пътници загиват при катастрофата, но не и нашият герой. Той се разминава само със счупена ръка.

Влаковата катастрофа бележи началото на 40-годишни опити на съдбата да убие Фран.

През 1963 година хърватинът пътува в самолет, чиито двигатели отказват в средата на полета и машината започва да пада. Една от вратите на самолета се отваря и Фран е буквално засмукан и излита от падащия самолет. За късмет на мъжът се приземява в купа сено и оживява. Самолетът се разбива, а оцелели от катастрофата няма.

Следващият близък контакт със смъртта Фран е две години по-късно, когато автобусът, в който пътува, пада от мост. Четирима души загиват, но не и Фран.

Уморен или по-скоро изплашен от публичния транспорт, през 1970 година хърватинът вече предпочита да пътува със собствен автомобил. Но това явно не е достатъчна застраховка. В един хубав ден двигателят се запалва, а Фран успява да скочи от автмобила в движение секунди преди колата да се взриви. Излишно е да отбелязваме, че той оцелява.

Три години по-късно чисто новата кола на Фран също се запалва, но този път отвътре. Фран се разминава с изгаряния и остава с една кола по-малко.

През 1995 година го удря автобус. Но нашият човек оцелява.

През 1996 година невнимателен шофьор на камион избутва автомобила на Фран от пътя, откъдето колата пада от височина около 100 метра. Хърватинът обаче е успява да скочи навреме и да се спаси преди фаталния удар със земята.

И ако това не ви стига, за да кажете дали Фран е най-големият късметлият или карък, през 2003 година хърватинът Фран Селак печели от лотария $1 млн. долара. Сумата разделя с приятелите и семейството си, а в момента, вече 85-годишен, все още си живее в Хърватия с пенсията, която получава като учител по музика.

Видеото с историята на Фран, което може и да видите по-долу, е качено в началото на месец май и вече има над 1 милион гледания.

Фран знае за него, но клипчето определено не го накарало да се чувства като късметлия.

"Американците не знаят през какво минах. Нарисували са ми мустак и са смесили всичките ми инциденти. Сигурно ще спечелят пари от това, докато аз живея с пенсията си. Поне да ми бяха пратили 1000 долара", каза пред хърватска медия Фран Селак.

Късметлията-карък има намерения да си потърси правата и по правен път.

Създателят на клипчето, американският аниматор Дейвид Рансъм, поднесе извинения на Фран. "Ако има желание, ще бъда щастлив да чуя цялата история и да преправим клипчето, за да бъде то по-точно за зрителите", коментира Дейвид пред Би Би Си.

На снимката по-горе може да видите как е представен Фран в клипа, а ето как изглежда той в действителност:

Ето и самото видео:

Най-важното
Всички новини