Запознайте се с талантливите деца на България

Невена Илиева 06 февруари 2017 в 22:06 5181 0

Снимка Невена Илиева / OFFnews

Симеон Шиндаров и Анжела Тодорова представиха изпълнение на виолончело и пиано.

Деца с интересни истории и съдби, всяко от тях надарено, дълбоко, със собствена визия за света, изкуството и бъдещето, се събраха на фестивала "Виж! Фест" в Столичната библиотека. 

Събитието представи деца от 30 населени места с техните таланти, творчество, размисли и планове. Всяко от тях бе артист, чиято личност стои зад всяко произведение. Музиканти, художници, фотографи, певци, поети, есеисти, плакатисти представиха своите творби. 

Картини на Димана Стойчева, ученичка в 9-ти клас

Някои показваха авторска песен, други изпълняваха чужди в свой вариант. Ани, една от участничките, говореше на тема "За надеждата да промениш света", други представяха пътеписи. Независимо в каква област се изявяваха, в очите им се четеше любовта към изкуството, вяра в собствените им умения и желание за развитие. 

13-годишният Георги Чиколов изсвири част от "Лунната соната" на Бетовен. Разказва, че се запалил по пианото след като родителите му го записват на уроци в школа и така постепенно разбира, че музиката е това, с което иска да се занимава в бъдеще.

Елегантно облечен, с безупречни обноски, младият пловдивчанин споделя: "Бетовен е един от любимите ми композитори. Бах също, въпреки че преди не го разбирах. Харесвам и съвременните композитори. Също харесвам и Енрике Гранадос."

Обича джаз и рок, но класическата музика е това, което го завладява, защото "човек може да седи над едно произведение много време и да открива нови и нови неща. Между другото, едно класическо произведение никога не може да бъде изсвирено два пъти по един и същ начин, затова ме грабна. Винаги има нещо различно, винаги може да откриещ нещо ново в една композиция. Моцарт и Бах - те пишат по определена схема и е много интересно да разбираш какво искат да предадат".

Георги е печелил 15 първи награди от 20 конкурса в страната и извън нея. На едва 13 години той вече е разбрал цената на успеха - много труд и постоянна подготовка: "Изкуството в момента е почти всичко за мен, свиря възможно най-много - понякога по 4-5 часа на ден, уикендите и когато съм във ваканция понякога и по 8 часа".

"Музиката е моето призвание", казва той и допълва, че мечтите му са обвързани изцяло с нея: "В момента съм се фокусирал изцяло над конкурсите, които ми предстоят. В дългосрочен план искам да уча в академията за музика във Виена, а защо не в Ню Йорк или Лондон. "

В малкото му оставащо свободно обича да играе на видео игри и да спортува - като всеки тийнейджър.

"Виж! Фест" е вдъхновен и организиран от стипендиантите на фондация "Комунитас" по проект "1000 стипендии". С фестивала фондация „Комунитас“ обявява новото единадесето издание на конкурса „1000 стипендии“. До 18 април 2017 г. в него може да се включи всеки ученик от шести до единайсети клас в страната. Специално е вниманието към деца от малки населени места, растящи в бедност или без родителска грижа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови