8,2 по Рихтер разтърси Чили (видео)

OFFNews 02 април 2014 в 07:28 8100 2

Земетресение с магнитуд от 8,2 по Рихтер разтърси Чили. Има информация за петима загинали и десетки ранени.

Земетресението е предизвикало двуметрово цунами, което е връхлетяло северното крайбрежие на страната. Има опасност от по-високи вълни.

Населението от района се евакуира. Заради очакваното цунами евакуация тече и в Перу. Тревога е издадена още в Еквадор, Колумбия, Панама, Коста Рика и Никарагуа. Предупреждението ще остане в сила най-малко 6 часа.

Трусът е бил с дълбочина от едва 10 километра под морското дъно и е усетен в 18:46 часа местно време. Епицентърът е на 99 километра северозападно от минното пристанище Икике, близо до границата с Перу.

Активирани са свлачища, които блокират частично някои пътища и магистрали. Земетресението е било последвано от поне 8 вторични труса, най-силният от тях – с магнитуд 6,2.

През последните две седмици стотици трусове разтърсиха най-крайните северни брегове на Чили и предизвикаха паника сред хората. Първият бе регистриран на 16 март, което наложи кратката евакуация на над 100 000 души заради заплаха от цунами.

Жертвите има в градовете Икике и Алто Хосписио. Това са четирима мъже и една жена. По данни на министъра на вътрешните работи на страната, смъртта им е настъпила в резултат на сърдечен удар или са били затрупани от отломки.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!