Обвиняемият Сидеров още носи пистолет

Юлиан Христов 08 април 2014 в 14:45 5680 7

Волен Сидеров все още не е предал оръжието си в МВР, въпреки че е подведен под съдебна отговорност.

Според действащото законодателство разрешителното за оръжие се отнема на лица, срещу които има повдигнати обвинения за умишлено престъпление от общ характер.

От МВР обясниха пред OFFNews, че има срок, в който, след отправена покана, Сидеров трябва да върне оръжието си доброволно. Това до момента обаче не се е случило, тъй като не е ясно дали депутатът е получил поканата за доброволно предаване.

Демонстративното поведение на Сидеров в парламента по време на протестите от миналата година, беше причина да попитаме МВР кога и кой е издал разрешителното за оръжие на Сидеров. Бдителни фотографи заснеха лидера на „Атака“, който отива на работа с пистолет под сакото си.

На въпросите: "Има ли г-н Сидеров издадено разрешение за придобиване, съхранение, носене и употреба на огнестрелни оръжия и боеприпаси и кога е издадено" и "От коя институция е издадено медицинското свидетелство, удостоверяващо, че лицето не страда от психически разстройства и от кой лекар е подписано", МВР отговори, че информацията не може да бъде предоставена заради наличието на лични данни и това, че касаят поведението на депутатите извън дейността им в парламента, което не касае МВР.

Съдът вече задължи МВР да отговори на поставените въпроси. Със свое решение от 15 януари 2014 година Административният съд в София задължи МВР да предостави информация за това има ли лидерът на "Атака" разрешително за оръжие и ако да, кой е разписал необходимото за това медицинско свидетелство.

Според мотивите на съда, исканата информация има характер на обществена и има пряко отношение към работата на МВР като оправомощен орган при осъществяване на правомощията му по Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия (ЗОБВВП). С други думи, исканата информация може да бъде дадена единствено от МВР, тъй като тя се съхранява именно там. По същия начин стои и въпросът с медицинското свидетелство, от коя институция е издадено то и кой го е подписал. Тази информация би следвало да е събрана във връзка с разрешението и по тази причина – да се съхранява от МВР.

Проблемът с издаването на разрешителните за оръжие „на конвейер“ беше повдигнат отново покрай инцидента в Лясковец, при който мъж застреля барета от екипа на Специализирания отряд за борба с организираната престъпност (СОБТ). Въпреки че разрешителното за оръжие на Петко Петков е изтекло още през 2012 година, то не е било прибрано от МВР. Именно това беше и причината настоящото ръководство на ведомството да предприеме спецоперацията в Лясковец.

След инцидента стана ясно също, че съдът е издал нареждане Петков да бъде настанен в болнично заведение, за да му бъде направена психиатрична експертиза.

Към момента не е ясно колко души в страната притежават оръжие с изтекло разрешително. Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди проверка за пълна ревизия на разрешителните, издадени от служба КОС при МВР, резултатите от която трябва да бъдат ясни до края на месеца.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови