ВМРО се амбицира да атакува фалшивите новини

OFFNews 23 ноември 2018 в 10:33 1899 2

Снимка Pixabay

Медийната комисия в парламента ще разгледа предложенията на ВМРО за борба с фалшивите новини, обявяват от партията. За момента те не са оформени като "законопроект", а са само "идеен проект".

"Войводите" очертаха основните си идея как да се справят с глобалния проблем с фалшивите новини на дискусия в парламента на 7 ноември, а тази седмица ги представиха пред медийната комисия. На заседанието е решено въпросът да бъде обсъден на кръгла маса, на която да бъде поканен и българският еврокомисар по цифровизацията Мария Габриел.

Какво предлага МВРО

Всички онлайн медии да минат под регулацията на СЕМ, както е сега с радиата и телевизиите. Интернет медиите да бъдат регистрирани в специален държавен домейн - например .media. Така СЕМ ще знае точно кои сайтове са под неговата регулация. За целта, смятат от ВМРО, трябва да има ясен критерий кой сайт е медия и кой не е. Сега законодателството не давало такова разграничение и националистите мислят, че са намерили отговора. Общото между медийните сайтове било, че имали възможността за сключване на договори за медийно отразяване на различни събития (например политическа реклама по време на избори), както и договори за търговска реклама. Втората част от това твърдение не отговаря на истината - търговска реклама може да има във всеки сайт, стига да има интерес от рекламодател. 

Другото основно предложение на МВРО е за излизането от анонимност на сайтовете с невярно съдържание. Знае се, че много от тях не публикуват данни за контакт, не е ясно кой ги притежава и списва. Националистите намират решение на това в новия европейски регламент за личните данни - GDPR. Как? GDPR задължава всяко предприятие, работещо с лични данни, да посочи поименно лице за контакт в случай на възникнал казус. Така потребителите ще знаят към кого да се обърнат директно, ако личните им данни не се третират добросъвестно. Много онлайн медии имат същото задължение, тъй като боравят с известно количество лични данни - например при регистрация на коментатори или защото се регистрира IP адресът на устройството на потребителя.   

ВМРО предлага именно чрез тези лица за контакт сайтовете да излязат от анонимност. Същите хора да носят и отговорност при разпространяване на фалшиви новини.

"Трябва да се създаде текст, който да указва, че на всеки сайт със съдържание на български език трябва задължително да се упомене кой е администраторът на личните данни (когато нормата изисква такъв) или лице за контакт и адрес за кореспонденция с него.

По този начин всички сайтове ще излязат на светло и в тези, в които се разпространяват фалшиви новини, ще има лице за контакт, което ще носи съдебна отговорност по граждански ред за невярната и позоряща информация, която разпространява. Така и достъпът до всички сайтове, които не отговарят на европейския регламент, може да бъде блокиран за потребителите от България", обясняват от ВМРО.

Как ЕС смята да се бори с феномена "фалшиви новини"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

2

Hissarion

23.11 2018 в 11:47

Не могат ли просто да забранят използването на ключовите изрази "бате Харо", "продажба на български паспорти" и други производни?!

15914

1

поп Дръвчо

23.11 2018 в 11:44

Те самите ВМРО са една фалшива новина.

Предложението което имат е светъл пример за правила от вида "врата у поле" и наказание за изрядните.

Аааа не, абсолютно сигурно е че нямат никаква идея за вкарване на цензура и административен произвол по отношение на медиите.